Ślepiec stepowy


Ślepiec stepowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Ślepiec stepowy[3](Spalax microphthalmus), dawniej: ślepiec[4][5] – ssak z rodziny ślepcowatych występujący w południowo-wschodniej Europie (Ukraina i Rosja). Jest jednym z kilku gatunków w swoim rodzaju, należą do niego również Spalax zemni, Spalax arenarius, Spalax giganteus i Spalax graecus. Niekiedy zalicza się tu również przedstawicieli rodzaju Nannospalax (klasyfikowanego w takim przypadku jako podrodzaj): Spalax ehrenbergi, Spalax leucodon oraz kompleks bliźniaczych gatunków, endemicznych dla terenów Izraela, Syrii i Palestyny (Spalax golani, Spalax judaei, Spalax galili, Spalax carmelii).

Spis treści

Nazwa zwyczajowa | edytuj kod

W polskiej literaturze zoologicznej dla oznaczenia gatunku używana była nazwa zwyczajowa „ślepiec”[4][5], lecz w wydanej w 2015 roku przez Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk publikacji „Polskie nazewnictwo ssaków świata” gatunkowi przypisano oznaczenie ślepiec stepowy, rezerwując nazwę ślepiec dla rodzaju Spalax[3].

Wygląd | edytuj kod

Ma walcowate ciało pokryte krótką, miękką, szaro–żółtą sierścią. Szczątkowe oczy są całkowicie ukryte pod skórą. Mocna i szeroka głowa jest głównym narzędziem do rycia korytarzy[4].

Średnie wymiary[4]
  • Długość ciała – 30 cm
  • Masa ciała – 370–570 g

Tryb życia | edytuj kod

Prowadzi podziemny, nocny tryb życia. Zamieszkuje tereny stepowe, unika lasów. Stale przebywa pod ziemią w norach. Żywi się podziemnymi częściami roślin. Czasem żyje na polach, niszcząc rośliny uprawne[4].

Przypisy | edytuj kod

  1. Spalax microphthalmus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Spalax microphthalmus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. a b Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. a b c d e Kazimierz Kowalski (redaktor naukowy), Adam Krzanowski, Henryk Kubiak, G. Rzebik-Kowalska, L. Sych: Mały słownik zoologiczny: Ssaki. Wyd. IV. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1991. ISBN 83-214-0637-8.
  5. a b Zygmunt Kraczkiewicz: SSAKI. Wrocław: Polskie Towarzystwo Zoologiczne - Komisja Nazewnictwa Zwierząt Kręgowych, 1968, s. 81, seria: Polskie nazewnictwo zoologiczne.
Na podstawie artykułu: "Ślepiec stepowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy