Alkohol benzylowy


Alkohol benzylowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Uwaga

Alkohol benzylowy (nazwa systematyczna: fenylometanol, dawniej zwany fenylokarbinolem), C6H5CH2OH – organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi aromatycznych.

Spis treści

Właściwości fizyczne | edytuj kod

W temperaturze pokojowej jest bezbarwną, cieczą o charakterystycznym zapachu i temperaturze wrzenia 205,3 °C. Miesza się z alkoholem etylowym, eterem, słabo z wodą.

Występowanie | edytuj kod

Występuje w postaci estrów w olejkach eterycznych, np. róży, jaśminu, hiacyntu.

Zastosowanie | edytuj kod

Alkohol benzylowy to dobry rozpuszczalnik, m.in. estrów i eterów celulozy, żywic, siarki, lakierów. Stosuje się go jako składniki kompozycji zapachowych.

W przemyśle alkoholowym stosuje się go do produkcji likierów, wina aromatyzowanego, napojów na bazie wina aromatyzowanego i koktajli na bazie wina aromatyzowanego.

W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go do produkcji aromatów przeznaczonych do wyrobów cukierniczych łącznie z czekoladą oraz pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich.

Jego pochodne są stosowane w przemyśle farmaceutycznym.

Przypisy | edytuj kod

  1. Alkohol benzylowy (CID: 244) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
  2. a b c d e f g POCH S.A: Karta charakterystyki substancji. 2008-06-01. [dostęp 2013-09-25].
  3. a b Sigma - Aldrich Co. LLC.: Karta charakterystyki substancji. 2013-02-28. [dostęp 2013-09-25].
  4. a b c d e f g h i Department of Chemistry, The University of Akron: Benzyl alcohol (ang.). [dostęp 2012-02-08].
Kontrola autorytatywna (związek chemiczny):
Na podstawie artykułu: "Alkohol benzylowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy