Ampicylina


Ampicylina w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Niebezpieczeństwo

Ampicylina (ampicillin) – organiczny związek chemiczny, antybiotyk β-laktamowy z grupy aminopenicylin o szerokim spektrum działania, wrażliwy na bakteryjne β-laktamazy. W porównaniu do penicylin naturalnych jest mniej skuteczny w stosunku do bakterii gramdodatnich (2-5 krotnie), ale 10-krotnie bardziej w stosunku do gramujemnych (m.in. E. coli i Proteus sp.). Zaobserwowano znaczący wzrost oporności szczepów E. coli i S. aureus spowodowany nadmiernym stosowaniem ampicyliny[4]. Jak wszystkie antybiotyki beta-laktamowe działa jedynie w stosunku do bakterii rosnących.

Spis treści

Wskazania | edytuj kod

Przeciwwskazania | edytuj kod

Należy zachować ostrożność u osób z:

Działania niepożądane | edytuj kod

Rzadko:

Dawkowanie | edytuj kod

Według zaleceń lekarza.

Preparaty | edytuj kod

  • Ampicillin
  • Unasyn

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Ampicylina (CID: 6249) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
  2. Ampicylina (APRD00320) – informacje o substancji aktywnej (ang.). DrugBank.
  3. Ampicylina (nr A9393) w katalogu produktów Sigma-Aldrich (Merck KGaA).
  4. Roliński Z., Farmakologia i farmakoterapia weterynaryjna, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2008.

Bibliografia | edytuj kod

  • Indeks leków Medycyny Praktycznej 2006. Kraków: Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, 2006, s. 72. ISBN 83-7430-060-4.

Zapoznaj się z zastrzeżeniami dotyczącymi pojęć medycznych i pokrewnych w Wikipedii.

Na podstawie artykułu: "Ampicylina" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy