Jastrzębiowate


Jastrzębiowate w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Jastrzębiowate[2] (Accipitridae) – rodzina ptaków z rzędu szponiastych (Accipitriformes).

Występowanie | edytuj kod

Występują na całym świecie[3].

Cechy charakterystyczne | edytuj kod

  • zróżnicowana wielkość (od jaszczurnika, który ma 22 cm długości, po sępa kasztanowatego o długości 120 cm)
  • samice zazwyczaj większe niż samce
  • upierzenie zazwyczaj ciemne, często z podłużnym wzorem
  • u wielu gatunków występuje kilka odmian barwnych
  • odżywiają się pokarmem zwierzęcym. Najczęściej polują na kręgowce, pożerają ich padlinę lub też zjadają owady
  • wyprowadzają jeden lęg w roku składający się z 1 do 6 jaj
  • wysiadywanie trwa dość długo (do 7 tygodni)

Systematyka | edytuj kod

Rodzinę jastrzębiowatych dzieli się na trzy podrodziny[2]:

Przypisy | edytuj kod

  1. Accipitridae, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Rodzina: Accipitridae Vigors, 1824 - jastrzębiowate - Kites, Hawks and Eagles (Wersja: 2016-02-21). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2016-08-14].
  3. F. Gill, D. Donsker: New World vultures, Secretarybird, kites, hawks & eagles (ang.). IOC World Bird List: Version 6.3. [dostęp 2016-08-14].
Kontrola autorytatywna (takson):
Na podstawie artykułu: "Jastrzębiowate" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy