Kangur pasmowy


Kangur pasmowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kangur pasmowy[3], dawniej: walabia pasmowa[4][5] (Macropus dorsalis) – gatunek torbacza z rodziny kangurowatych[3].

Spis treści

Nazwa zwyczajowa | edytuj kod

We wcześniejszej polskiej literaturze zoologicznej gatunek był oznaczany nazwą zwyczajową „walabia pasmowa”[4][5]. Jednak w wydanej w 2015 roku przez Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk publikacji „Polskie nazewnictwo ssaków świata” gatunkowi nadano nazwę kangur pasmowy[3].

Występowanie | edytuj kod

Dawniej była szeroko rozprzestrzeniona w południowo-wschodniej i wschodniej Australii. Obecnie jej zasięg występowania został ograniczony do niewielkich obszarów północnej Nowej Południowej Walii i Queensland.

Wygląd | edytuj kod

Długość ciała - 90 cm, długość ogona - 75 cm, masa ciała - 20 kg. Ruda, krótka sierść. Ciemnobrązowy pas wzdłuż grzbietu, krótka, biała pręga na biodrach.

Tryb życia | edytuj kod

Żyje w stadach złożonych z kilku do dwudziestu osobników. Roślinożerca, zjada trawy i miękkie części krzewów.

Przypisy | edytuj kod

  1. Macropus dorsalis, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Macropus dorsalis. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. a b c Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. a b Zygmunt Kraczkiewicz: SSAKI. Wrocław: Polskie Towarzystwo Zoologiczne - Komisja Nazewnictwa Zwierząt Kręgowych, 1968, s. 81, seria: Polskie nazewnictwo zoologiczne.
  5. a b Kazimierz Kowalski (redaktor naukowy), Adam Krzanowski, Henryk Kubiak, G. Rzebik-Kowalska, L. Sych: Mały słownik zoologiczny: Ssaki. Wyd. IV. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1991. ISBN 83-214-0637-8.

Bibliografia | edytuj kod

  1. Mały słownik zoologiczny: ssaki. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1978.
  2. Macropus dorsalis [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online] [dostęp 2008-12-24]  (ang.).
  3. Jewell, T. i C. Yahnke: Macropus dorsalis (ang.). (On-line), Animal Diversity Web, 2004. [dostęp 24 grudnia 2008].
Na podstawie artykułu: "Kangur pasmowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy