Kangur rdzawoszyi


Kangur rdzawoszyi w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kangur rdzawoszyi[2], dawniej: walabia Bennetta, kangur Bennetta[3] (Macropus rufogriseus syn. Protemnodon rufogrisea) – gatunek torbacza z rodziny kangurowatych.

We wcześniejszej polskiej literaturze zoologicznej gatunek był oznaczany nazwą zwyczajową „walabia Benetta”[3][4] lub „kangur benetta”[3]. Jednak w wydanej w 2015 roku przez Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk publikacji „Polskie nazewnictwo ssaków świata” gatunkowi nadano nazwę kangur rdzawoszyi[2].

Średniego rozmiaru ssak roślinożerny żyjący samotnie lub tworzący stada. Samce mogą osiągać ponad 20 kg wagi i długość ciała 90 cm. Młode wielkości orzecha wędruje po porodzie do torby lęgowej matki, gdzie rozwija się jeszcze przez osiem miesięcy. Kangury rdzawoszyje występują na terenach przybrzeżnych wschodniej Australii i Tasmanii. Są aktywne nocą, nad ranem lub późnym popołudniem. Żywią się głównie liśćmi i trawą. Są poławiane dla mięsa i futra, a w pobliżu farm hodowlanych są tępione jako szkodniki.

Kangury rdzawoszyje zbiegłe z niewoli tworzą trwałą populację w Wielkiej Brytanii. Przed 1945 stado kangurów rdzawoszyich hodowano też we Francji i w Sudetach celem aklimatyzacji[5].

Wyróżniono trzy podgatunki[6]:

  • M. r. rufogriseus
  • M. r. banksianus
  • M. r. fruticus

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Macropus rufogriseus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  2. a b Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
  3. a b c Kazimierz Kowalski (redaktor naukowy), Adam Krzanowski, Henryk Kubiak, G. Rzebik-Kowalska, L. Sych: Mały słownik zoologiczny: Ssaki. Wyd. IV. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1991. ISBN 83-214-0637-8.
  4. Zygmunt Kraczkiewicz: SSAKI. Wrocław: Polskie Towarzystwo Zoologiczne - Komisja Nazewnictwa Zwierząt Kręgowych, 1968, s. 81, seria: Polskie nazewnictwo zoologiczne.
  5. L. Solski, 2008: Przewodnik Zoo Wrocław.
  6. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Macropus (Notamacropus) rufogriseus. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 24 grudnia 2008]

Bibliografia | edytuj kod

  1. Mały słownik zoologiczny: ssaki. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1978.
  2. Macropus rufogriseus [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online] [dostęp 2008-12-24]  (ang.).
Kangur rdzawoszyi (samica)
Na podstawie artykułu: "Kangur rdzawoszyi" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy