Kemferol


Kemferol w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kemferolorganiczny związek chemiczny pochodzenia naturalnego, należący do flawonoidów. Ze względu na obecność przy węglu C3 grupy hydroksylowej zaliczany jest do pochodnych flawonolu. W cząsteczce kemferolu występują jeszcze trzy takie grupy – w pozycjach 5, 7 i 4′. Szeroko rozpowszechniony w świecie roślinnym, obecny w liściach herbaty[4], kwiatach tarniny, kwiatach ostróżeczki polnej. Często występuje jako aglikon glikozydów. Wykazuje działanie spazmolityczne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwgrzybicze. Wpływa także na kiełkowanie ziarn pyłku i wzrost łagiewek pyłkowych w kukurydzy i petunii (Petunia hybrida)[5].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c Kemferol (nr 60010) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Polski. [dostęp 2018-03-06].
  2. Kemferol (CID: 5280863) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
  3. Kemferol (DB01852) – informacje o substancji aktywnej (ang.). DrugBank.
  4. J.S.J.S. Park J.S.J.S. i inni, Enzymatic preparation of kaempferol from green tea seed and its antioxidant activity, „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, 8 (54), 2006, s. 2951–2956, DOI10.1021/jf052900a, PMID16608214  (ang.).
  5. V.N.V.N. Guyon V.N.V.N. i inni, Isolation and characterization of cDNAs expressed in the early stages of flavonol-induced pollen germination in petunia, „Plant Physiology”, 123 (2), 2000, s. 699–710, DOI10.1104/pp.123.2.699, PMID10859200, PMCIDPMC59038  (ang.).c?

Zapoznaj się z zastrzeżeniami dotyczącymi pojęć medycznych i pokrewnych w Wikipedii.

Na podstawie artykułu: "Kemferol" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy