Kotik zwyczajny


Koticzak niedźwiedziowaty w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Kotik zwyczajny) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Koticzak niedźwiedziowaty[4], kotik zwyczajny[5] (Callorhinus ursinus) – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych, występujący w Morzu Ochockim i Morzu Beringa[6].

Spis treści

Wygląd | edytuj kod

Brunatnoszara sierść. Samce o wiele większe od samic.

Przeciętne wymiary
  • Długość ciała – samce do 2,5 m, samice do 1,7 m.
  • Waga – samce do 300 kg, samice do 70 kg.

Tryb życia | edytuj kod

Zwierzęta te żyją w stadach złożonych z samca i kilkudziesięciu samic. Żywią się rybami, skorupiakami i głowonogami.

Rozmnażanie | edytuj kod

Ciąża samicy trwa 12 miesięcy, po których na świat przychodzi jedno młode.

Zagrożenie | edytuj kod

Obiekt polowań ludzi ze względu na swoje cenne futro. Stada kotików zmniejszają się w tempie 5% rocznie[potrzebny przypis]. Przyczyną jest prawdopodobnie nadmierne wytrzebienie ławic mintaja, które są głównym pożywieniem tych ssaków.

Przypisy | edytuj kod

  1. Callorhinus ursinus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. J. E. Gray. On the Sea-Lions, or Lobos marinos of the Spaniards, on the Coast of California. „Proceedings of the Zoological Society of London”, s. 359, 1859 (ang.). 
  3. Gelatt, T. & Lowry, L. (IUCN SSC Pinniped Specialist Group) 2008, Callorhinus ursinus [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015.1 [dostęp 2015-07-14]  (ang.).
  4. Systematyka i nazwy polskie za: Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 153. ISBN 978-83-88147-15-9.
  5. K. Kowalski (redaktor naukowy), A. Krzanowski, H. Kubiak, G. Rzebik-Kowalska, L. Sych: Ssaki. Wyd. IV. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1991, s. 143, seria: Mały słownik zoologiczny. ISBN 83-214-0637-8.
  6. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Callorhinus ursinus. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 25 września 2009]
Na podstawie artykułu: "Kotik zwyczajny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy