Krogulec czubaty


Krogulec czubaty w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Krogulec czubaty (Accipiter trivirgatus) – gatunek drapieżnego ptaka z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae), występujący w tropikalnej Azji.

Systematyka | edytuj kod

Wyróżniono 11 podgatunków krogulca czubatego, które zamieszkują[4][2][5]:

  • A. trivirgatus indicus – północno-centralne, północno-wschodnie i wschodnie Indie, Nepal, do południowych Chin i południowych Indochin i Półwyspu Malajskiego.
  • A. trivirgatus formosaeTajwan.
  • A. trivirgatus peninsulae – południowo-zachodnie Indie.
  • A. trivirgatus layardiSri Lanka.
  • A. trivirgatus trivirgatus – Sumatra.
  • A. trivirgatus niasensis – zachodnia Sumatra.
  • A. trivirgatus javanicusJawa i Bali.
  • A. trivirgatus microstictusBorneo.
  • A. trivirgatus palawanensis – Filipiny (Palawan, Calamianes).
  • A. trivirgatus castroiFilipiny (Polillo, Luzon).
  • A. trivirgatus extimus – Południowe Filipiny.

Przypisy | edytuj kod

  1. Accipiter trivirgatus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b Crested Goshawk (Accipiter trivirgatus) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [dostęp 2012-08-11].
  3. Accipiter trivirgatus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  4. Frank Gill, Minturn Wright, David Donsker: Family Accipitridae (ang.). IOC World Bird List: Version 3.1. [dostęp 2012-08-11].
  5. Peroth Balakrishnan, Huisheng Chen: Crested Goshawk Accipiter trivirgatus (ang.). The Peregrine Fund - Global Raptor Information Network. [dostęp 2012-08-11].
Na podstawie artykułu: "Krogulec czubaty" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy