Olej słonecznikowy


Olej słonecznikowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Olej słonecznikowy – spożywczy olej roślinny wytwarzany z nasion słonecznika.

Olej słonecznikowy Nasiona słonecznika z których wytwarzany jest olej słonecznikowy

Słonecznik sprowadzili do Europy Hiszpanie około 1500 roku. Technologię wytłaczania oleju z nasion słonecznika opatentowano w Anglii w 1716 roku[1][2]. Wykorzystywany jest do produkcji margaryny miękkiej[3], w gospodarstwie domowym do gotowania i do sałatek. Olej słonecznikowy nierafinowany ma temperaturę dymienia 107 °C i nie należy go podgrzewać do tej temperatury[4].

Olej słonecznikowy jest poddawany rafinacji by pozbawić go zapachu i zmętnienia jest też poddawany winteryzacji (wymrażaniu) w celu zapobiegania zmętnieniu[5].

Wartość odżywcza | edytuj kod

Profil tłuszczów w 100 g[6]:

Przypisy | edytuj kod

  1. Sunflower. [dostęp 2017-08-31].
  2. Krzysztof Spalik. BOTANIK PRZY WIGILIJNYM STOLE. „Wiedza i Życie”, 2009. Prószyński Media (pol.). [dostęp 2008-12]. 
  3. Margaryny miękkie. [dostęp 2017-08-31].
  4. Punkt dymienia – na jakim tłuszczu smażyć. [dostęp 2017-08-31].
  5. Kwasy tłuszczowe w rynkowych produktach spożywczych.. [dostęp 2017-08-31].
  6. a b Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. wydanie II zmienione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 308. ISBN 978-83-200-5311-1.
  7. Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (ang.)

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Kontrola autorytatywna (składnik żywności):
Na podstawie artykułu: "Olej słonecznikowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy