Olej z pestek winogron


Olej z pestek winogron w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron – spożywczy olej roślinny o zielonkawym zabarwieniu, wytwarzany z nasion winorośli.

Wartości odżywcze | edytuj kod

Profil tłuszczy w 100 g przedstawia się następująco[1]:

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe przedstawiono w tabeli powyżej.

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. wydanie II zmienione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 303. ISBN 978-83-200-5311-1.
  2. Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (ang.)
Kontrola autorytatywna (olej z nasion):
Na podstawie artykułu: "Olej z pestek winogron" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy