Orzechy (bakalie)


Orzechy (bakalie) w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Orzech włoski Orzech laskowy Pistacje Orzech makadamia Migdał Orzech ziemny

Orzechy – w sztuce kulinarnej: ogólne określenie różnych nasion lub owoców, które mają jadalne jądro zamknięte w twardej bądź kruchej skorupie czy łupinie. Zalicza się do nich:

Cechą charakterystyczną orzechów jadalnych jest wysoka zawartość tłuszczu (33,5%–60%) oraz białka (do 25%). Tłuszcze zawarte w orzechach znacząco zwiększają ich kaloryczność, ale także wartość odżywczą, bowiem są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. W dietach wegetariańskich orzechy (obok soi) mogą zastąpić białko zwierzęce.

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. ORZECHY W DIECIE. Jakie wartości odżywcze mają orzechy? Dlaczego... - porady Mowimyjak.pl, www.mowimyjak.pl [dostęp 2017-11-15] .
  2. ORZECHY W DIECIE. Jakie wartości odżywcze mają orzechy? Dlaczego... - porady Mowimyjak.pl, www.mowimyjak.pl [dostęp 2017-11-15] .

Bibliografia | edytuj kod

  1. (pod red. Aleksandra Lempki): Towaroznawstwo produktów spożywczych. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne.
  2. praca zbiorowa: Kucharz & gastronom: vademecum. Warszawa: Wydawnictwo Rea, 2001, s. 304–306. ISBN 83-7141-286-X.
Na podstawie artykułu: "Orzechy (bakalie)" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy