Pomoc:Cofanie zmian


Skrót: WP:RB

Pomoc:Cofanie zmian w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii To jest wersja przejrzana, która została oznaczona 1 lut 2019. Na przejrzenie oczekują zmiany w szablonach lub plikach, które są zawarte na tej stronie. Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Dla zaawansowanych Te informacje dotyczą redaktorów. Aby z nich skorzystać, zaloguj się lub załóż nowe konto, następnie spełnij wymagania i zgłoś swoją kandydaturę.

Cofanie zmian (ang. rollback) – narzędzie dostępne dla redaktorów do błyskawicznego cofania zmian dokonanych w artykułach. Narzędzia można używać wyłącznie w przypadku oczywistych wandalizmów, ze względu na to, że ta metoda rewertowania nie umożliwia wyjaśnienia powodu cofnięcia zmian w opisie edycji.

Funkcja cofania zmian jest przede wszystkim przydatna do patrolowania ostatnich zmian oraz zmian czekających na przejrzenie.

Nie należy stosować tego narzędzia, gdy
  • edycja została dokonana bez znajomości zasad Wikipedii (jest nieporadna)
  • autor edycji nie miał na celu szkodzenia Wikipedii (zakładamy, że nie miał – chyba że wandalizm jest oczywisty)
  • zachodzi różnica poglądów.

Spis treści

Użycie funkcji Cofnij | edytuj kod

Wybranie linku [cofnij] powoduje cofnięcie wszystkich zmian danego użytkownika do ostatniej wersji zatwierdzonej przez innego edytora, a także oznaczy tę edycję jako drobną.

Wskazówki dla redaktorów | edytuj kod

Redaktorzy, chcąc wycofać nieprzejrzane zmiany i przywrócić ostatnią przejrzaną wersję, powinni użyć opcji:

  • „cofnij” – jeśli wandalizmu dokonał jeden autor; w przeciwnym wypadku dokonane zmiany od czasu ostatniego oznaczenia zostaną wycofane częściowo, a strona wciąż będzie figurować jako oczekująca na przejrzenie
  • „anuluj edycję” – jeśli edycji dokonało kilku edytorów (stosowany także w przypadku błędnych pojedynczych edycji, gdy nie są one wandalizmami).

By szybko zorientować się, ile osób edytowało od ostatniego oznaczenia strony, można włączyć odpowiedni skrypt poprzez wejście do preferencji, wybranie zakładki „Gadżety” i opcji „Podczas porównywania ostatniej wersji przejrzanej z najnowszą wersją strony pokazuje listę nieoznaczonych wersji, gdy jest ich więcej niż jedna”.

Wskazówki dla administratorów | edytuj kod

Administratorzy mają możliwość ukrycia automatycznych rewertów; więcej na stronie Wikipedia:Administratorzy.

Zobacz też | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Pomoc:Cofanie zmian" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy