Seryna


Seryna w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Seryna (kwas α-amino-β-hydroksypropionowy, skróty: Ser lub S) – organiczny związek chemiczny, endogenny aminokwas kodowany (białkowy), wchodzi w skład białek, takich, jak np. kazeina w mleku czy fibroina jedwabiu. Jest obojętna elektrycznie. Niezbędna w diecie człowieka, pełni ważną funkcję w trawieniu białek jako składnik proteaz serynowych. Dekarboksylacja seryny prowadzi do powstania kolaminy.

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Podręczny słownik chemiczny, RomualdR. Hassa (red.), JanuszJ. Mrzigod (red.), JanuszJ. Nowakowski (red.), Katowice: Videograf II, 2004, s. 356, ISBN 83-7183-240-0 .
  2. Seryna (CID: 5951) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
  3. Seryna (DB00133) – informacje o substancji aktywnej (ang.). DrugBank.
Na podstawie artykułu: "Seryna" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy