Zębiełek białawy


Zębiełek białawy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Zębiełek białawy (Crocidura leucodon) – gatunek owadożernego ssaka z rodziny ryjówkowatych (Soricidae).

Spis treści

Opis | edytuj kod

Długość ciała do 80 mm, długość ogona do 40 mm, masa ciała 7 do 15 g. Grzbiet ciała ma barwę rdzawą, brązową lub ciemnobrązową, spód ciała jest biały lub jasnopopielaty.

Występowanie | edytuj kod

Zasiedla Europę Środkową i Południową oraz Azję Zachodnią[3][2]. W Polsce występuje na południu (również w Tatrach) w Wielkopolsce i na Lubelszczyźnie.

Biotop | edytuj kod

Spotkać go można na polach uprawnych i łąkach. Zasiedla tam nory kreta i nornic, czasami kopie własne nory. Buduje też ze splecionych traw gniazda pod kupami gałęzi. Gniazda te mają jedno wyjście z boku. Często przebywa też w pobliżu zabudowań ludzkich.

Tryb życia | edytuj kod

Jest aktywny przez całą dobę. Żywi się głównie owadami i ich larwami, ślimakami, ale także drobnymi gryzoniami. Zjada też padlinę, a nawet owoce. Ilość zjedzonego pożywienia w stosunku do masy ciała jest bardzo duża.

Rozród | edytuj kod

Ciąża trwa 31 do 33 dni. Samica rodzi w jednym miocie 3 do 6 młodych. Dojrzewają one płciowo już po 4 miesiącach życia, a więc rozmnażać się mogą jeszcze w tym samym roku. W ciągu roku samica wydaje od 2 do 4 miotów. Osobniki tego gatunku żyją bardzo krótko – do 1,5 roku.

Ochrona | edytuj kod

Gatunek objęty w Polsce ochroną częściową[4].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Crocidura leucodon, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b Shenbrot, G., Hutterer, R., Amori, G., Kryštufek, B., Yigit, N., Mitsain, G. & Palomo, L.J. 2008, Crocidura leucodon [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015.2 [dostęp 2015-08-05]  (ang.).
  3. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Crocidura leucodon. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 7 listopada 2009]
  4. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt (Dz. U. z 2016 r., poz. 2183). [dostęp 2017-01-16]..

Bibliografia | edytuj kod

  1. Włodzimierz Serafiński: Ssaki Polski. Atlas. Elżbieta Fido-Drużyńska (ilustracje). Warszawa: Wyd. Szkolne i Ped., 1995. ISBN 83-02-04976-X.
Na podstawie artykułu: "Zębiełek białawy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy