Łasica malajska


Łasica malajska w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Łasica malajska (Mustela nudipes) - gatunek ssaka drapieżnego z rodziny łasicowatych (Mustelidae). Zamieszkuje Brunei, Indonezję, Malezję i Tajlandię. W Czerwonej Księdze IUCN oznaczono go jako gatunek najmniejszej troski.

Umaszczenie czerwono-brązowe do szaro-białego, głowa wyraźnie jaśniejsza od reszty ciała. Długość 30-36cm, ogon 24-26cm.

Przypisy | edytuj kod

  1. Mustela nudipes, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Duckworth, J.W. & Kanchanasaka, B. 2008, Mustela nudipes, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015.2 [dostęp 2015-07-20]  (ang.).
Na podstawie artykułu: "Łasica malajska" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy