Łyżka cedzakowa


Łyżka cedzakowa w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Łyżka cedzakowa

Łyżka cedzakowa – rodzaj specjalnego sita z trzonkiem przymocowanym do obwodu, służącego do wyjmowania jarzyn lub mięsa z wywarów, owoców z syropów, klusek i pierogów z wrzątku oraz innych zbliżonych zastosowań.

Łyżki cedzakowe wykonuje się najczęściej ze stali nierdzewnej. Podobną funkcję pełni cedzak (durszlak), jest on jednak znacznie większy, a jego funkcja jest bardziej stacjonarna (to do cedzaka wlewa się potrawę celem odcedzenia).

Bibliografia | edytuj kod

  1. Małgorzata Michalik, Marek Łebkowski, Wyposażenie kuchni i techniki gotowania, Wydawnictwo Tenten, Warszawa, 1994, ss.26-27, ​ISBN 83-85477-89-6
Na podstawie artykułu: "Łyżka cedzakowa" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy