Łyska rogata


Łyska rogata w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Łyska rogata (Fulica cornuta) – gatunek dużego, wodnego ptaka z rodziny chruścieli (Rallidae).

Występowanie
Występuje w północno-zachodniej Argentynie, południowo-zachodniej Boliwii i północno-wschodnim Chile. Została opisana przez Bonapartego w 1853 roku na podstawie okazów z And i Boliwii. Populacja to 10 000–20 000 osobników, z czego około 620 zamieszkuje Chile.
Morfologia
Jest cała czarna. Swą nazwę wzięła od wystającego do przodu czuba na czole. Dziób jest żółty z czarnym zakończeniem, a nogi zgniłozielone. Ma bardzo krótki ogon, niemal niewidoczny, kontrastujący z białymi pokrywami podogonowymi.
Wymiary
Całkowita długość to 46–62 cm, czyli 18–24 cali. Jest więc większa od łyski zwyczajnej. Masa ciała jednego zważonego samca wynosiła 2,1 kg, dwóch samic – 1,6 i 1,9 kg[3].
Biotop
Zasiedla ona jeziora na wysokości 3000–5200 m n.p.m.
Lęgi
Rozmnaża się od listopada do stycznia. Lęgi zakłada w koloniach po około 80 par. Swe gniazdo buduje na dnie jeziora. Wystaje ono ponad powierzchnię wody nawet 1 m. Ma podstawę z patyków albo kamieni. Gatunek monogamiczny. Składa 3–5 jaj.
Status
IUCN od 2004 roku klasyfikuje łyskę rogatą jako gatunek bliski zagrożenia (NT); wcześniej – w 1994 i 1996 roku – nadał mu status gatunku narażonego na wyginięcie (VU)[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Fulica cornuta, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b Fulica cornuta, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  3. Taylor, B. & Kirwan, G.M.: Horned Coot (Fulica cornuta). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (red.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. Lynx Edicions, Barcelona, 2020. [dostęp 2020-03-29].

Bibliografia | edytuj kod

Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Łyska rogata" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy