Ślepiec podolski


Ślepiec podolski w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Ślepiec podolski[3] (Spalax zemni) – gatunek gryzonia z rodziny ślepcowatych, występujący endemicznie na Ukrainie[2][4].

Spis treści

Systematyka | edytuj kod

Gatunek został opisany naukowo w 1777 roku przez Erxlebena[5]. Miejsce typowe to okolice Tarnopola na Ukrainie[4]. Gatunek występuje od granicy polskiej na zachodzie do Dniepru na wschodzie i do granicy mołdawskiej na południu[2][4]. Bywał łączony ze ślepcem stepowym (Spalax microphthalmus), ale obecnie jest uznawany za osobny gatunek. Garnitur chromosomowy tego zwierzęcia tworzy 31 par (2n=62) chromosomów (FN=124)[4].

Występowanie | edytuj kod

Ślepiec podolski ma rozległy obszar występowania, który jest jednak wybitnie nieciągły. Występuje przede wszystkim na dziewiczych stepach, ale także na obrzeżach dróg, lasów, na polach i na opuszczonych strzelnicach wojskowych. Nie unika gleb piaszczystych[2].

Zachowania | edytuj kod

Jak inne ślepcowate, ślepiec podolski prowadzi podziemny tryb życia. Jego zwyczaje żywieniowe nie są dobrze zbadane, ale w południowej i południowo-wschodniej części zasięgu stwierdzono, że zjada podziemne części lucerny, cykorii, powojowatych, ślazowatych i siewki drzew (np. dębu i morwy). Rozród i ekologia nie są zbadane[2].

Populacja | edytuj kod

Nie wiadomo, jak liczny jest ślepiec podolski, ale od końca XIX wieku jest uznawany za gatunek rzadki na całym obszarze występowania. Jest to związane z zanikiem siedlisk stepowych, które są przeznaczane pod uprawy i zabudowywane. Gęstość populacji w optymalnych siedliskach to 1 do 8 osobników na hektar. Nie występuje w obszarach chronionych, z możliwym wyjątkiem Parku Narodowego „Podolskie Towtry”. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody uznaje ślepca podolskiego za gatunek narażony na wyginięcie, jest on także wpisany do czerwonej księgi gatunków zagrożonych Ukrainy[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Spalax zemni, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b c d e f Tsytsulina, K., Formozov, N., Zagorodnyuk, I. & Sheftel, B. 2008, Spalax zemni, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2008, wersja 2018-2, DOI10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T42655A10741610.en [dostęp 2019-01-21]  (ang.).
  3. W. Cichocki, A. Ważna, J. Cichocki, E. Rajska, A. Jasiński, W. Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 283. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. a b c d Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Spalax zemni. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 2019-01-21]
  5. Johann Christian Polycarp Erxleben: Systema regni animalis per classes, ordines, genera, species, varietates: cvm synonymia et historia animalivm: Classis I. Mammalia. Lipsk: Impensis Weygandianis, 1777, s. 370–371. (łac.)
Na podstawie artykułu: "Ślepiec podolski" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy