Środek przeciwzbrylający


Środek przeciwzbrylający w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Środek przeciwzbrylającysubstancja chemiczna dodawana do sypkich produktów spożywczych (np. sól, mąka) w celu zachowania ich sypkości oraz zapobiegnięcia zlepiania się w większe bryłki.

Substancjami przeciwzbrylającymi są np. żelazocyjanek sodu (E535), żelazocyjanek potasu (E536), żelazocyjanek wapnia (E538), dwutlenek krzemu (E551), krzemian wapnia (E552).

Bibliografia | edytuj kod

  • Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006. ISBN 978-83-7243-529-3.
Na podstawie artykułu: "Środek przeciwzbrylający" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy