Żleb Blatona


Na mapach: 49°13′08″N 20°00′25″E/49,218889 20,006944

Żleb Blatona w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Żleb Blatona oznaczony poniżej wierzchołka Świnicy – widok z Przełęczy pod Kopą Kondracką

Żleb Blatona (niem. Blaton-Schlucht , słow. Blatonov žľab, węg. Blaton-szakadék[1]) – stromy żleb w masywie Świnicy, w słowackich Tatrach Wysokich, opadający do Doliny Walentkowej ze Świnickiej Szczerbiny Niżniej – przełęczy rozdzielającej oba wierzchołki Świnicy. Żleb jest pokaźny, jednak dość płytki. Jego nazwa upamiętnia prof. Jana Blatona, który zginął w tym miejscu w czerwcu 1948 r., spadając w przepaść[2]. Śmiertelne wypadki w Żlebie Blatona zdarzały się również później, m.in. 3 marca 2003 r. na twardym śniegu pośliznął się młody mężczyzna i zjechał Żlebem Blatona doznając śmiertelnych obrażeń[3]

Żleb Blatona opada spod Świnicy na południowy zachód w stronę Walentkowego Kamiennego, górnego piętra Doliny Walentkowej[4].

Szlaki turystyczne | edytuj kod

Górna część żlebu jest dostępna turystycznie – przebiega nią trawers o długości ok. 100 m. Ze względu na śliskie głazy (zwłaszcza przy śniegu) i ekspozycję trasa ta jest ubezpieczona łańcuchami[2].

– czerwony szlak turystyczny z Doliny Kościeliskiej przez Czerwone Wierchy i dalej główną granią Tatr przez Kasprowy Wierch, Liliowe, Świnicką Przełęcz i Żleb Blatona na szczyt Świnicy, a stąd dalej na Zawrat, gdzie rozpoczyna się Orla Perć.
  • Czas przejścia z Kasprowego Wierchu na Świnicę: 1:40 h, ↓ 1:20 h
  • Czas przejścia ze Świnicy na Zawrat: 45 min, ↑ 50 min[5].

Przypisy | edytuj kod

  1. Tatry Wysokie. Czterojęzyczny słownik nazw geograficznych. [dostęp 2019-01-04].
  2. a b Józef Nyka: Tatry polskie. Przewodnik. Wyd. XV. Latchorzew: Trawers, 2007, s. 191. ISBN 978-83-60078-04-4.
  3. Śmiertelny wypadek w rejonie Świnicy. [dostęp 2019-01=07].
  4. Jarosław Januszewski, Grzegorz Głazek, Witold Fedorowicz-Jackowski: Tatry i Podtatrze, atlas satelitarny 1:15 000. Warszawa: GEOSYSTEMS Polska Sp. z o.o., 2005, s. 120. ISBN 83-909352-2-8.
  5. Tatry. Zakopane i okolice. Mapa w skali 1:27 000. Warszawa: ExpressMap Polska, 2005. ISBN 83-88112-35-X.


Na podstawie artykułu: "Żleb Blatona" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy