Żmija kaukaska


Żmija kaukaska w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Żmija kaukaska (łac. Vipera kaznakovi) – gatunek jadowitego węża z rodziny żmijowatych. Zamieszkuje tereny od zachodniego Kaukazu do Morza Czarnego i północno-wschodniej Anatolii do wysokości 3000 m n.p.m.[3]

Opis | edytuj kod

Żmija kaukaska osiąga przeciętną długość 50 cm, przy czym samice są większe niż samce i mają w niektórych przypadkach ok. 75 cm. Mają kolor jasno-żółty, beżowy, czerwonawy, oraz szaro-brązowy i ciemno-szary z ostro oddzielonym zygzakiem na plecach, który spaja się z lekkimi wybrzuszeniami i pokrywa prawie całe ciało gada. Po obu stronach żmija posiada duże, owalne i ciemne plamy. Okazjonalnie występują także całkowicie czarno zabarwione, tzw. melaniczne, osobniki. Górna część głowy jest ciemna z małymi jasnymi plamkami, szyja charakteryzuje się typowym wzorem V, a nad oczami ciągnie się ciemny pasek skroniowy. Głowa jest wyraźnie oddzielona od tułowia. Oczy żmii są wyposażone w pionowe źrenice.

Występowanie | edytuj kod

Żmiję kaukaską można spotkać tylko od zachodniego Kaukazu do Morza Czarnego i północno-wschodniej Anatolii. Preferują gęsto zalesione i wilgotne tereny oraz niskopienne lasy górskie. Ponadto występują także na łąkach oraz terenach rolniczych, można je spotkać na wysokościach do 2000 m.

Tryb życia | edytuj kod

Żmija kaukaska jest aktywna za dnia. Jest bardzo płochliwa i często się chowa. Wygrzewa się wśród niskich krzewów i ucieka w razie zagrożenia. Okres snu zimowego jest w wypadku tego gatunku krótki. Odżywia się przede wszystkim myszami i szczurami, jak i jaszczurkami i małymi ptakami, które zabija jadem. Małe osobniki jedzą szarańcze i młode jaszczurki. Wąż jest żyworodny.

Jad | edytuj kod

Jad żmii kaukaskiej jest tak jak w przypadku wszystkich żmij hemotoksyczny. W razie ukąszenia wymagane jest leczenie z odpowiednią antytoksyną.

Przypisy | edytuj kod

  1. Vipera kaznakovi, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Vipera kaznakovi. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. Vipera kaznakovi (ang.). The Reptile Database. [dostęp 6 września 2010].
Na podstawie artykułu: "Żmija kaukaska" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy