Żniwa


Żniwa w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Współczesne żniwa wykonuje się za pomocą maszyn rolniczych: kombajnu i ciągnika z przyczepą Kombajn zbożowy Case IH 6130 w czasie żniw Ściernisko powstałe po skoszeniu zboża, słoma została zbalowana

Żniwa – zbiór roślin uprawnych w okresie lata, głównie zbóż (m.in. żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa), także innych, po których zostaje ściernisko (rzepak, rośliny strączkowe).

W Polsce żniwa trwają przeważnie dwa miesiące, od 15 czerwca do 15 sierpnia i są dzielone na dwie części: żniwa małe (zbiór jęczmienia ozimego i rzepaku) i żniwa duże (zbiór pozostałych zbóż).

Spis treści

Polskie obyczaje związane ze żniwami | edytuj kod

  • Zażynki – czas rozpoczęcia zbiorów. Na Lubelszczyźnie według folkloru wyznaczał go głos przepiórki. Ścięcie pierwszych kłosów odbywało się zazwyczaj w sobotę[1].
  • Dożynki - Święto Plonów organizowane po zakończeniu żniw.

Na Lubelszczyźnie dożynkami zwano okres obejmujący cały czas żniw i zbiorów. Jego obchody dzielono na polne i wieńcowe (przypuszczalnie tożsame właściwemu Świętu Plonów)[1].

Żniwa w literaturze i sztuce | edytuj kod

obraz żniwa, Pieter Bruegel

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Dziedzictwo kulturowe Lubelszczyzny – Kultura Ludowa", praca zbiorowa pod kierunkiem Alfreda Gaudy, Lublin 2001, ​ISBN 83-91-4962-1-X
Kontrola autorytatywna (działalność rolnicza):
Na podstawie artykułu: "Żniwa" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy