Żuraw stepowy


Żuraw stepowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Żuraw stepowy (Grus virgo) – gatunek dużego ptaka wędrownego z rodziny żurawi (Gruidae), zamieszkujący północno-zachodnią Afrykę, Półwysep Iberyjski, wybrzeża Morza Czarnego i pas Azji Środkowej aż po Japonię. Zimuje w północno-wschodniej Afryce oraz zachodniej i południowej Azji. Do Polski zalatuje wyjątkowo (stwierdzono go zaledwie dwa razy – ostatnio w 2016 roku[3]).

Cechy gatunku 
Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Ciało szaropopielate, głowa i szyja czarne, za okiem białe pióra tworzą charakterystyczny czub. Pióra z szyi zasłaniają pierś. Lotki drugorzędowe wydłużone. Osobniki młodociane mają krótsze lotki i czuby za okiem. Ogólnie są ciemniejsze, a pióra za okiem są szare.
Wymiary średnie 
  • Długość ciała ok. 90–100 cm[4], nie licząc ogona – 50–55 cm[5]
  • Rozpiętość skrzydeł ok. 165–185 cm[5]
  • Masa ciała ok. 2–3 kg[4]
Biotop 
Spotykany do wysokości około 3000 m n.p.m. (w Kirgistanie). Zasiedla sawannę, stepy, nieużytki, obszary trawiaste lub kamieniste, także półpustynie i pustynie, jeśli jest dostępna woda. Kiedy gniazduje, wybiera obszary ze skupionymi w zarośla roślinami, np. ostnicą (Stipa) kostrzewą (Festuca) i Artemesia. Podczas zimowania zasiedla nagie wybrzeża jezior, innych zbiorników czy mokradeł (ogółem obszarów zwanych z hindi झील – jheel)[5].
Gniazdo 
Na ziemi, na suchym trawiastym lub pokrytym żwirem terenie. Niekiedy ptaki znoszą nieco roślinności lub kamyków, jednak częściej składają swoje jaja wprost na ziemi lub w wydrapanym zagłębieniu. Przeważnie żurawie stepowe umieszczają swoje gniazda 3 do 4 km od siebie[5]. Jaja
Jaja 
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w maju - lipcu 2 jaja, rzadko 1 lub 3. Jaja mają wymiary około 83 na 53 mm, ważą blisko 125 g. W porównaniu do jaj żurawia zwyczajnego (G. grus), jaja żurawia stepowego cechuje raczej długi i wąski kształt[5].
Inkubacja, pisklęta 
Jaja składane w odstępach 24–28 godzin, wysiadywane są od zniesienia pierwszego jaja przez okres 27–29 dni przez obydwoje rodziców. Młode po 3–4 dniach życia umieją samodzielnie pobierać pokarm. Pisklęta opierzają się po około 55–65 dniach życia, a po dwóch latach osiągają dojrzałość płciową[5].
Pożywienie 
Pokarm roślinny z niewielką domieszką bezkręgowców i małych kręgowców, np. jaszczurek. W trakcie wędrówek chętnie pożywia się na uprawach, np. zbóż, fasoli lub orzachy podziemnej[5].
Ochrona 
W Polsce objęty ścisłą ochroną gatunkową[6].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Grus virgo, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Grus virgo. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. Komisja Faunistyczna Sekcji Ornitologicznej Polskiego Towarzystwa Zoologicznego. Raport nr 33. Rzadkie ptaki obserwowane w Polsce w roku 2016. „Ornis Polonica”. 58, s. 83–116, 2017. 
  4. a b Archibald, G.W., Meine, C.D., Garcia, E.F.J. & Kirwan, G.M.: Demoiselle Crane (Anthropoides virgo. W: In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.) (2015). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. 2015. [dostęp 10 listopada 2015].
  5. a b c d e f g Debra Bourne (redaktor naczelny): Grus virgo - Demoiselle crane. W: Wildpro - the electronic encyclopaedia and library for wildlife [on-line]. Wildlife Information Network, 11 kwietnia 2014. [dostęp 10 listopada 2015].
  6. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 6 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt (Dz.U. z 2014 r. poz. 1348)
Na podstawie artykułu: "Żuraw stepowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy