Żywność syntetyczna


Żywność syntetyczna w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Żywność syntetyczna – typ żywności zawierający wiele syntetycznie przetworzonych składników oraz związków niewystępujących w przyrodzie. Przykładem mogą być popularne zupy instant z makaronem oraz dania bez gotowania. Zawierają one różne związki, np. glutaminian sodu a także suszone i przetworzone surowce, jak skrobia modyfikowana. Żywność syntetyczną potocznie nazywa się sztuczną, co znajduje odzwierciedlenie w nazwach produktów np. miód sztuczny.

W 2013 r. w Londynie na żywo usmażono pierwszego hamburgera z 20 tys. włókien mięśniowych krowy, które wyhodowano z komórek macierzystych zwierzęcia[1]. Główną barierą w rozwoju syntetycznego mięsa jest cena. Wyprodukowanie w laboratorium kilograma mięsa kosztuje od 400 do 2000 dol[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Wyborcza.pl, wyborcza.pl [dostęp 2021-08-09] .
  2. Milowy krok. "Mięso z probówki" trafi na linie produkcyjne, forsal.pl, 11 grudnia 2020 [dostęp 2021-08-09]  (pol.).
Na podstawie artykułu: "Żywność syntetyczna" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy