Agencja Żywności i Leków w encyklopedii
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwaniaAgencja Żywności i Leków, FDA (od ang. Food and Drug Administration) – amerykańska instytucja rządowa utworzona w 1906[1] roku przez Harveya Washingtona Wileya.
Jest częścią Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych (United States Department of Health and Human Services) i zajmuje się kontrolą żywności i paszy, suplementów diety, leków (dla ludzi i zwierząt), kosmetyków, urządzeń medycznych, urządzeń emitujących promieniowanie (w tym niemedycznych), materiałów biologicznych i preparatów krwiopochodnych.
Znana jest z rygorystycznych przepisów dotyczących dopuszczania leków do obrotu, nakazujących producentom przestrzeganie procedur oraz informowanie pacjentów o zagrożeniach związanych ze stosowaniem leków. Historycznym przykładem skrupulatności pracowników tej instytucji jest dociekliwość Frances Oldham Kelsey, która uchroniła Amerykanów przed tragicznymi skutkami zażywania talidomidu.
Pozytywna opinia wydana przez Agencję Żywności i Leków dla danego produktu spożywczego lub leku jest uznawana także poza Stanami Zjednoczonymi za wyznacznik jakości i potwierdzenie braku negatywnego wpływu na zdrowie.
Zobacz też | edytuj kod
Przypisy | edytuj kod
- ↑ Centennial of FDA (ang.). Food and Drug Administration, 2006. [dostęp 2010-04-07].
Linki zewnętrzne | edytuj kod
Kontrola autorytatywna (organizacja bezpieczeństwa żywności):- ISNI: 0000 0001 2243 3366
- VIAF: 151271988
- LCCN: n80126147
- GND: 10985-X
- NDL: 00730254
- BnF: 12121047x
- SUDOC: 029624207
- NLA: 35567933
- NKC: nlk20050165716
- BNE: XX161253
- BIBSYS: 1058205
- CiNii: DA04514666
- Open Library: OL322898A
- PLWABN: 9810531149105606
- NLI: 000134174
- PTBNP: 492772
- ΕΒΕ: 253703
- BLBNB: 000196512
- WorldCat: lccn-n80126147
OryginałEdytujHistoria i autorzy
