Ajugoza


Ajugoza w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Ajugozaoligosacharyd, połączenie 4 cząsteczek galaktozy z glukozą i fruktozą, pochodna rafinozy. Występuje w suchych nasionach fasoli, roślinach strączkowych, kapuście, korzeniach Salvia pratensis[1] i nasionach Vigna mungo[2]. Cukrom z rodziny rafinozy przypisuje się niekorzystne działanie fizjologiczne ze względu na nieprzyswajalność przez organizm ludzki i efekt wiatropędny.[potrzebny przypis]

Przypisy | edytuj kod

  1. Stanisław Kohlmünzer: Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji. Wyd. V unowocześnione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2003, s. 669. ISBN 83-200-2846-9.
  2. G. Kotiguda, T. Peterbauer. Isolation and structural analysis of ajugose from Vigna mungo L.. „Carbohydrate Research”. 341 (12), s. 2156-2160, 2006-09-04. DOI: 10.1016/j.carres.2006.04.043

Bibliografia | edytuj kod

  • Stanisław Kohlmünzer: Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji. Wyd. V unowocześnione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2003, s. 669. ISBN 83-200-2846-9.
Na podstawie artykułu: "Ajugoza" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy