Ajugoza w encyklopedii
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwaniaAjugoza − oligosacharyd, połączenie 4 cząsteczek galaktozy z glukozą i fruktozą, pochodna rafinozy. Występuje w suchych nasionach fasoli, roślinach strączkowych, kapuście, korzeniach Salvia pratensis[1] i nasionach Vigna mungo[2]. Cukrom z rodziny rafinozy przypisuje się niekorzystne działanie fizjologiczne ze względu na nieprzyswajalność przez organizm ludzki i efekt wiatropędny.[potrzebny przypis]
Przypisy | edytuj kod
- ↑ Stanisław Kohlmünzer: Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji. Wyd. V unowocześnione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2003, s. 669. ISBN 83-200-2846-9.
- ↑ G. Kotiguda, T. Peterbauer. Isolation and structural analysis of ajugose from Vigna mungo L.. „Carbohydrate Research”. 341 (12), s. 2156-2160, 2006-09-04. DOI: 10.1016/j.carres.2006.04.043.
Bibliografia | edytuj kod
- Stanisław Kohlmünzer: Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji. Wyd. V unowocześnione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2003, s. 669. ISBN 83-200-2846-9.