Alkohol allilowy


Alkohol allilowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Niebezpieczeństwo

Alkohol allilowy, CH
2=CHCH
2OH – organiczny związek chemiczny, najprostszy alkohol nienasycony, pierwszy z szeregu homologicznego alkenoli.

Jest produktem metabolizmu alliiny, siarkoorganicznego związku występującego m.in. w czosnku (powstaje np. podczas rozcierania cebuli czosnku)[12][13].

Stosuje się go w syntezie gliceryny, akroleiny i estrów zapachowych[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Podręczny słownik chemiczny, RomualdR. Hassa (red.), JanuszJ. Mrzigod (red.), JanuszJ. Nowakowski (red.), Katowice: Videograf II, 2004, s. 25, ISBN 83-7183-240-0 .
  2. a b c d e f Haynes 2016 ↓, s. 3-12.
  3. Haynes 2016 ↓, s. 5-173.
  4. Haynes 2016 ↓, s. 5-88.
  5. a b c Haynes 2016 ↓, s. 6-12.
  6. a b c Haynes 2016 ↓, s. 6-243.
  7. a b c d Haynes 2016 ↓, s. 6-190.
  8. a b c d Haynes 2016 ↓, s. 16-17.
  9. a b c Alkohol allilowy (nr 240532) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Polski. [dostęp 2020-03-09]. (przeczytaj, jeśli nie wyświetla się prawidłowa wersja karty charakterystyki)
  10. Haynes 2016 ↓, s. 9-60.
  11. Alkohol allilowy (ang.) w wykazie klasyfikacji i oznakowania Europejskiej Agencji Chemikaliów. [dostęp 2020-03-09].
  12. Katey M.K.M. Lemar Katey M.K.M. i inni, Allyl alcohol and garlic (Allium sativum) extract produce oxidative stress in Candida albicans, „Microbiology”, 151 (10), 2005, s. 3257–3265, DOI10.1099/mic.0.28095-0, PMID16207909  (ang.).
  13. I.I. Chung I.I. i inni, Synergistic Antiyeast Activity of Garlic Oil and Allyl Alcohol Derived from Alliin in Garlic, „Journal of Food Science”, 72 (9), 2007, s. M437–M440, DOI10.1111/j.1750-3841.2007.00545.x, PMID18034739  (ang.).

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Alkohol allilowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy