Amazonka królewska


Amazonka królewska w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Amazonka królewska[4] (Amazona guildingii) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny papugowatych (Psittacidae). Jest endemiczna dla wyspy Saint Vincent w archipelagu Małych Antyli. Nie wyróżnia się podgatunków[5].

Charakterystyka
Nie występuje dymorfizm płciowy. Duży, żółtawy dziób. Czerwone oczy są w większości otoczone przez białą głowę, dopiero nad karkiem i „policzkach” jasnożółte pole. Odgraniczone od zielonego gardła, piersi i karku niebieską, grubą kreską. Nie są to kontrastowe barwy, jedna rozmywa się w drugą. Wierzch ciała łącznie z kuprem i pokrywami nadogonowymi brązowy, zielone obrzeżenia piór sprawiają wrażenie łusek. Tak samo na barkówkach, pokrywach skrzydłowych i lotkach pierwszorzędowych. Natomiast lotki drugiego rzędu są niebieskie i opalizujące. Brązowe boki ciała z jasnożółtym łuskowaniem, pokrywy podogonowe jasnozielone. Ogon niebieski z żółtym paskiem końcowym, początkowo po bokach pomarańczowy; równo ścięty. Nogi szare. Młode nie mają tak intensywnych barw.
Wymiary
  • długość ciała: 41 cm
  • rozpiętość skrzydeł: 94 cm
  • masa ciała: 595–709 g
Biotop
Dojrzałe wilgotne lasy, zwykle na nizinach.
Zachowanie
Niezwykle towarzyski gatunek, na ogół spotykana w stadach do 20 sztuk. Lata w locie aktywnym, powoli uderza skrzydłami.
Głos
Wydaje wiele skrzeczących, trąbiących i skomlących wrzasków. W locie donośne kuał-kuał-kuał.
Pożywienie
Owoce, kwiaty oraz nasiona.
Lęgi
Tylko 1 lęg. Wykorzystuje duże dziuple, a gniazda nie buduje, toleruje obecność innych amazonek królewskich. Składa 2 jaja, w niewoli wysiaduje je 24 dni. Młode umieją latać po 67–69 dniach.
Status
Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uznaje amazonkę królewską za gatunek narażony na wyginięcie (VU – vulnerable) nieprzerwanie od 1994 roku; wcześniej – od 1988 roku miała ona status gatunku zagrożonego (T – threatened). W 2008 roku szacowano, że całkowita liczebność populacji wynosi 730 osobników, co po przeliczeniu daje 487 osobników dorosłych. Trend liczebności populacji uznaje się za wzrostowy, do czego przyczyniły się podjęte działania ochronne, wcześniej bowiem (aż do początku lat 80. XX wieku) liczebność gatunku szybko malała[3].

Przypisy | edytuj kod

  1. Amazona guildingii, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. St Vincent Amazon (Amazona guildingii) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [dostęp 2020-09-20]. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-03-23)].
  3. a b Amazona guildingii, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  4. Systematyka i nazewnictwo polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Plemię: Androglossini Sundevall, 1872. Wersja: 2020-01-11. W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-09-20].
  5. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Parrots, cockatoos (ang.). IOC World Bird List (v10.2). [dostęp 2020-09-20].

Bibliografia | edytuj kod

  • D. Chandler, D. Couzens, E. Dunn, J. Elphic, R. Hume i inni: Fakty o zwierzętach świata: Ptaki. MULTICO, 2008. ​ISBN 978-83-7073-583-8​.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Amazonka królewska" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy