Amyloplast


Amyloplast w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Amyloplasty w komórkach ziemniaka.

Amyloplast – rodzaj leukoplastu wytwarzający i magazynujący skrobię[1][2]. Powstają one bezpośrednio z proplastydów. Pod wpływem światła przekształcają się w chloroplasty[2].

Występują w komórkach organów spichrzowych, w komórkach czapeczki korzenia i w komórkach merystematycznych[2] w postaci jednego dużego ziarna (np. ziemniak, żyto, pszenica) lub wielu drobnych (np. owies, ryż)[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b amyloplasty, [w:] Encyklopedia PWN [online] [dostęp 2013-07-20] .
  2. a b c Encyklopedia Biologia. Agnieszka Nawrot (red.). Kraków: Wydawnictwo GREG, s. 25. ISBN 978-83-7327-756-4.
Na podstawie artykułu: "Amyloplast" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy