Andoniedźwiedź okularowy


Andoniedźwiedź okularowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Andoniedźwiedź okularowy[3], niedźwiedź andyjski[4], niedźwiedź peruwiański[4], niedźwiedź okularowy (Tremarctos ornatus) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych (Ursidae).

Spis treści

Wygląd | edytuj kod

Długość ciała do 140 cm, wysokość do 80 cm, masa samców do 130 kg, samic do 62 kg. Czarna, gęsta sierść z białymi lub żółtymi obwódkami wokół oczu.

Występowanie | edytuj kod

Zamieszkuje górzyste rejony Boliwii, Kolumbii, Ekwadoru, Peru, Wenezueli i prawdopodobnie Panamy[5].

Tryb życia | edytuj kod

Żywi się owocami, pędami, liśćmi, niewielkimi zwierzętami, czasem poluje na większą zdobycz, np. jelenia. Żyje samotnie lub w niewielkich grupach rodzinnych.

Przypisy | edytuj kod

  1. Tremarctos ornatus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Goldstein, I., Velez-Liendo, X., Paisley, S. & Garshelis, D.L. (IUCN SSC Bear Specialist Group) 2008, Tremarctos ornatus [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015.1 [dostęp 2015-07-13]  (ang.).
  3. Systematyka i nazwy polskie za: Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 151. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. a b K. Kowalski (redaktor naukowy), A. Krzanowski, H. Kubiak, G. Rzebik-Kowalska, L. Sych: Ssaki. Wyd. IV. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1991, s. 215, seria: Mały słownik zoologiczny. ISBN 83-214-0637-8.
  5. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Tremarctos ornatus. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 30 sierpnia 2009]
Na podstawie artykułu: "Andoniedźwiedź okularowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy