Aphodius alpinus


Aphodius alpinus w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Aphodius (Oromus) alpinusgatunek chrząszcza z rodziny poświętnikowatych i podrodziny plugowatych.

Chrząszcz o mocno wypukłym ciele długości od 5 do 7 mm. Odnóża ma barwy brunatnej lub czerwonawej. Reszta ciała jest czarna lub pokrywy mają czerwonawy wierzchołek, rzadziej całe pokrywy są czerwone lub mają czarne paski na brunatnoczerwonym tle. Głowa jest wyposażona w guzki i ma pomarszczoną okolicę nadustka. Przedplecze jest u nasady obrzeżone z wyjątkiem części środkowej. Tarczka ma kształt trójkątny, a pokrywy wyposażone są w ząbek barkowy. Pierwszy człon stopy odnóży tylnych jest tak długi jak kolejne trzy razem wzięte[1].

Owady dorosłe spotyka się od czerwca do sierpnia w odchodach owiec, kóz, jeleni oraz w norach świstaków[1][2].

Zasięg geograficzny | edytuj kod

Gatunek zasiedla tereny górskie środkowej Europy, notowany też z Masywu Centralnego, Pirenejów i Apeninów. W Polsce rozprzestrzeniony w Tatrach, Bieszczadach, Beskidzie Zachodnim (Babia Góra) i Beskidzie Śląskim (Barania Góra)[1][2].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c Żukowate - Scarabaeidae. Grupa podrodzin: Scarabaeidae laparosticti. Klucze do oznaczania owadów Polski, cz. XIX, zeszyt 28 a. Stebnicka Z.. Warszawa: 1976.
  2. a b B. Burakowski, M. Mroczkowski, J. Stefańska: Chrząszcze Coleoptera, Scarabaeoidea, Dascilloidea, Byrrhoidea i Parnoidea. Katalog Fauny Polski XXIII, 9. Warszawa: 1983.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Aphodius alpinus" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy