Ara żółtoskrzydła


Ara żółtoskrzydła w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Ara macao

Ara żółtoskrzydła[4], ara czerwona (Ara macao) – gatunek dużego ptaka z rodziny papugowatych (Psittacidae). Występuje w południowo-wschodnim Meksyku, Ameryce Środkowej i Południowej – do Boliwii i środkowej Brazylii. Jednak w większości ptaki te przebywają na terenach lasów Amazonii[5].

Spis treści

Podgatunki | edytuj kod

Wyróżnia się dwa podgatunki A. macao[2][6]:

  • A. m. cyanopterus Wiedenfeld, 1995 – południowo-wschodni Meksyk do Nikaragui
  • A. m. macao (Linnaeus, 1758)Kostaryka do Boliwii i środkowej Brazylii

Wygląd zewnętrzny | edytuj kod

Obie płci ubarwione jednakowo. Kolorowe upierzenie z przewagą barwy jaskrawoczerwonej; kuper i pokrywy nadogonowe jasnoniebieskie, duże pokrywy skrzydłowe żółte, wierzch lotek i końcówki sterówek ciemnoniebieskie, a spodnia część lotek jest ciemnoczerwona z metalicznym, złotym połyskiem. Warstwowy ogon (środkowe pióra są dłuższe od pozostałych). Mocny, zakrzywiony dziób, w górnej części szarawy, w dolnej – czarny. Oczy jasnożółte. Na części twarzowej, wokół oczu, skóra jest biaława i naga. Łapy o czterech palcach. Młode ptaki różnią się od dorosłych tylko ciemną barwą oczu.

Wymiary | edytuj kod

  • długość ciała: 84–89 cm, w tym ogon ok. 50 cm[7]
  • rozpiętość skrzydeł: około 1 m[8].

Masa ciała | edytuj kod

Osiąga masę około 1–2 kg[8].

Głos | edytuj kod

Jest bardzo głośny, kraczący skrzek oraz piski i warczenie.

Zachowanie | edytuj kod

Przebywa z reguły w parach, grupach rodzinnych lub niewielkich stadach do 20 ptaków. Ze zbiorowych noclegowisk rozlatują się o świcie na żerowiska, skąd wracają o zmroku, lecąc blisko siebie, w zwartej grupie.

Długość życia | edytuj kod

Dożywa maksymalnie ok. 80 lat[7], jednak przeważnie w środowisku naturalnym żyje w granicy 40–50 lat[5].

Pożywienie | edytuj kod

Główny składnik diety tej papugi stanowią owoce. Wybierają raczej niedojrzałe owoce, których ptaki z mniejszym dziobem nie dadzą rady zjeść. Potężny dziób pozwala także na rozłupywanie nawet najtwardszych orzechów[5].

Lęgi | edytuj kod

Gniazdo znajduje się w dziupli dużego drzewa. Samica składa 1–4 jaja. Wysiadywane przez 24–28 dni. Pisklęta uzyskują lotność po 14 tygodniach.

Status i ochrona | edytuj kod

Ara żółtoskrzydła to gatunek szerzej rozpowszechniony niż inne ary. Według IUCN ma status „najmniejszej troski” (LC – Least Concern)[3]. Jest jednak coraz bardziej zagrożony przez kurczenie się jego środowiska życia (wyrąb lasów tropikalnych) i chwytanie do niewoli.

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Ara macao, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b Scarlet Macaw (Ara macao) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-03-23)].
  3. a b Ara macao, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  4. Systematyka i nazwa polska za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Plemię: Arini Gray,GR, 1840 (1825) (wersja: 2020-01-11). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-06-18].
  5. a b c MichelleM. Mijal MichelleM., Ara macao (scarlet macaw), Animal Diversity Web [dostęp 2020-06-16]  (ang.).
  6. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Parrots, cockatoos (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-06-18].
  7. a b Catherine Nicolle, Thierry Chauchat, Małgorzata Szmurło, Izabella Szmurło i inni: Encyklopedia dzikich zwierząt. Dżungla. Warszawa: Świat Książki, 1997, s. 116. ISBN 83-7129-804-8.
  8. a b Na ścieżkach wiedzy Encyklopedia 100 Ptaków. Bellona SA, 2008, s. 90. ISBN 978-83-11111-78-3.

Bibliografia | edytuj kod

  • David Chandler, Dominic Couzens, Euan Dunn, Jonathan Elphick, Rob Hume: Fakty o zwierzętach świata. Ptaki. Derek Niemann, Tony Whitehead, John Woodward. Warszawa: Multico, 2008, s. 135. ISBN 978-83-7073-583-8.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Kontrola autorytatywna (takson):Identyfikatory zewnętrzne:
Na podstawie artykułu: "Ara żółtoskrzydła" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy