Arginina


Arginina w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Arginina (Arg) – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów kodowanych przez DNA. Obecność grupy guanidynowej w cząsteczce jest przyczyną jej zasadowego charakteru. W organizmach żywych uczestniczy w przemianach azotowych: przenoszeniu azotu w mocznikowym cyklu Krebsa oraz w syntezie kreatyniny[1][4].

Bywa zaliczana do aminokwasów endogennych[5][6] lub egzogennych[7]. Jest też określana jak "względnie egzogenna". Poziom jej biosyntezy jest zależny od spożywania wystarczających ilości jej naturalnych prekursorów – proliny i kwasu glutaminowego[8].

Występowanie | edytuj kod

Arginina naturalnie występuje w białkach jąder komórkowych i komórek rozrodczych[1] (histonach[5]). Stanowi około 80% białka protaminy[4].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c Podręczny słownik chemiczny, RomualdR. Hassa (red.), JanuszJ. Mrzigod (red.), JanuszJ. Nowakowski (red.), Katowice: Videograf II, 2004, s. 40, ISBN 83-7183-240-0 .
  2. a b c d Department of Chemistry, The University of Akron: L-(+)-Arginine (ang.). [dostęp 2012-02-19].
  3. Arginine, [w:] ChemIDplus [online], United States National Library of Medicine [dostęp 2012-02-19]  (ang.).
  4. a b Encyklopedia popularna, Tom I. Wyd. II. Warszawa: PWN, 1983, s. 141. ISBN 83-01-00000-7.
  5. a b Mała encyklopedia medycyny, Tom I. Wyd. IV. Warszawa: PWN, 1988, s. 53. ISBN 83-01-08835-4.
  6. Arginina. Słownik terminów biologicznych PWN. [dostęp 2012-05-17].
  7. Lubert Stryer: Biochemia. Wyd. 1. Warszawa: PWN, 1986, s. 505. ISBN 83-01-00140-2.
  8. PJ. Reeds. Dispensable and indispensable amino acids for humans. „J Nutr”. 130 (7), s. 1835S-1840S, 2000. PMID: 10867060

Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące informacji medycznych i pokrewnych zamieszczonych w Wikipedii.

Kontrola autorytatywna (związek chemiczny):
Na podstawie artykułu: "Arginina" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy