Astylosternus occidentalis


Astylosternus occidentalis w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Astylosternus occidentalis – gatunek płaza z zachodniej Afryki.

Spis treści

Występowanie | edytuj kod

Zamieszkuje wybrzeża zachodniej Afryki, zajmując południowe Sierra Leone, prawie całą Lberię (choć niegdy go w tym kraju nie znaleziono), zachodnie Wybrzeże Kości Słoniowej, a także część południowej Gwinei[2][3].

Przede wszystkim lasy i inne środowiska zienione działalnością ludzką.[2]

Rozmnażanie | edytuj kod

Kijanki przechodzą metamorfozę w płykich strumykach[2].

Status | edytuj kod

Nie spotyka się go często, gatunek prowadzi skryty tryb życia. Jego liczebność prawdopodobnie zmniejsza się.[2]

Zagraża mu wylesianie, rozwój rolnictwa i osadnictwa[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Astylosternus occidentalis, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b c d e f Astylosternus occidentalis [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online] [dostęp 2009-06-16]  (ang.).
  3. zasięg, IUCN (ang.). [dostęp 16 czerwca 2009].
Na podstawie artykułu: "Astylosternus occidentalis" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy