Bławatnik amarantowy


Palmożer amarantowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Bławatnik amarantowy) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Palmożer amarantowy[4], bławatnik amarantowy[5] (Xipholena punicea) – gatunek ptaka z rodziny bławatnikowatych (Cotingidae). Występuje na północnych obszarach Ameryki Południowej, na wschód od Andów. Nie wyróżnia się podgatunków[2].

Morfologia | edytuj kod

Całkowita długość ciała około 19,5 cm[6]. Skrzydło mierzy 13 cm, ogon 7,8 cm[7]. Masa ciała wynosi 63–65 g. Tęczówka u młodocianego samca białoszara, u dorosłej samicy żółtawa. Dziób szarobrązowy. Skok czarny[8]. Samiec purpurowoszkarłatny o białych skrzydłach. Samica głównie szara, biaława z tyłu brzucha i w okolicach kloaki. Pokrywy skrzydłowe i lotki II rzędu mają białe obrzeżenia[6].

Przypisy | edytuj kod

  1. Xipholena punicea, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b Snow, D. & Bonan, A.: Pompadour Cotinga (Xipholena punicea). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (red.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. Lynx Edicions, Barcelona, 2020. [dostęp 2020-03-04].
  3. Xipholena punicea. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  4. Systematyka i nazwy polskie za: Paweł Mielczarek, Marek Kuziemko: Plemię: Cotingini Bonaparte, 1849 (1822) (wersja: 2020-01-11). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-03-05].
  5. Paweł Mielczarek, Włodzimierz Cichocki. Polskie nazewnictwo ptaków świata. „Notatki Ornitologiczne”. Tom 40. Zeszyt specjalny, s. 237, 1999. ISSN 0550-0842
  6. a b Robert S. Ridgely & William L. Brown: The Birds of South America. T. 2. The Suboscine Passerines. University of Texas Press, 1994, s. 756. ISBN 978-0-292-77063-8.
  7. Emilia Snethlage. Catalgo des Aves Amazonicas. „Boletim do Museu Goeldi (Museu Paraense) de Historia Natural e Ethnographia”. 8, s. 357, 1911. 
  8. David E.D.E. Willar David E.D.E., The birds of Cerro de la Neblina, Territorio Federal Amazonas, Venezuela, Field Museum of Natural History (Fieldiana. Zoology), s. 49 .
Na podstawie artykułu: "Bławatnik amarantowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy