Banderilla


Banderilla w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Banderillas

Banderilla (l.mn. banderillas) - odmiana hiszpańskiej przekąski (tapas).

Banderilla składa się z produktów nadzianych na drewniany szpikulec długości około 10 cm (może to być wykałaczka). Nadziewa się na niego najczęściej pikle, np. ogórki, oliwki, cebulę, paprykę chili[1], ale może to też być jajko lub kawałek chleba[2]. Istotą dania jest umiejętne połączenie smaku kwaśnego (pikle) z ostrym (chili)[1].

Nazwę przyjęto od kolczastej rzutki używanej podczas walki[3].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Luis Felipe Lescure Beruete, DICCIONARIO GASTRONÓMICO. Términos, Refranes, Citas y Poemas, Editorial Visión Libros, Madrid, 2004, s.38
  2. Pierre Gamarra, Do widzenia, Asturio, KiW, Warszawa, 1962, s.32
  3. Spanishfood
Na podstawie artykułu: "Banderilla" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy