Barszcz (potrawa)


Barszcz (potrawa) w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Barszcz ukraiński ze śmietaną

Barszczzupa popularna w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego [1]. Współcześnie barszczem nazywa się zupę z soku z kapusty kiszonej, soku z kiszonych buraków czerwonych, kiszonego szczawiu lub innych zwykle białych kiszonych warzyw. W Polsce barszcz czerwony z buraków jest podawany na początku wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Barszcz biały podawany jest z białą, gotowaną kiełbasą, jajkiem oraz ziemniakami lub kaszą. Odmianą barszczu białego jest barszcz chrzanowy przygotowywany na wywarze z gotowanej szynki, dodatkowo zabielony śmietaną z tartym chrzanem.

Zupą podobną do barszczu białego jest żur, przygotowywany z wywaru mięsnego, zwykle wędzonego, zagęszczany zakwasem chlebowym. Tradycyjnie podawany ze smażoną kiełbasą i jajkiem oraz chlebem.

Rodzaje barszczy | edytuj kod

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Barszcz krwiście czerwony. Bez koncentratu i ulepszaczy (pol.). Kuchnia ze Świata. [dostęp 2013-03-23].
Na podstawie artykułu: "Barszcz (potrawa)" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy