Barszcz (potrawa)


Barszcz (potrawa) w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii To jest najnowsza wersja przejrzana, która została oznaczona 11 cze 2019. Od tego czasu wykonano 1 zmianę, która oczekuje na przejrzenie. Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Barszcz ukraiński ze śmietaną

Barszczzupa popularna w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Ogólnie barszczem nazywa się kwaśną zupę, a jej podstawą może być zakwas żytni, kapusta kiszona, buraki ćwikłowe (ukwaszone lub zaprawione octem) albo szczaw. W dużej części krajów jej podstawowym składnikiem jest jednak burak ćwikłowy[1]. Dawniej wykorzystywano kiszoną roślinę barszcz zwyczajny, później barszcz robiono na zakwasie buraczanym[2]. W Polsce jest podawany na początku wieczerzy wigilijnej 24 grudnia.

Rodzaje barszczy | edytuj kod

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Борщ (ros.). [dostęp 2010-01-02].
  2. Barszcz krwiście czerwony. Bez koncentratu i ulepszaczy (pol.). Kuchnia ze Świata. [dostęp 2013-03-23].
Na podstawie artykułu: "Barszcz (potrawa)" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy