Barszcz biały z kiszonej kapusty


Barszcz biały z kiszonej kapusty w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Barszcz biały z kiszonej kapusty – tradycyjna potrawa podawana na śniadanie wielkanocne. Zupę tę przygotowuje się z kiszonej kapusty gotowanej na wodzie po wędzonce (np. po ugotowanej szynce świątecznej). Pod koniec gotowania barszcz zabiela się śmietaną, dodaje się pokrojoną w kostkę kiełbasę i jajka oraz doprawia sporą ilością tartego chrzanu.

Karczmiski barszcz biały | edytuj kod

19 kwietnia 2018 roku barszcz biały z miejscowości Karczmiska w województwie lubelskim został wpisany na listę produktów regionalnych. Wśród upraw w tym rejonie ważne miejsce zajmowała kapusta. Od XIX wieku po zakończeniu zbiorów mieszkańcy wsi zbierali się aby ją zakisić. Było to ważne wydarzenie w życiu wiejskiej społeczności. Na kwasie z kiszonej kapusty gotowano barszcz biały. Pod koniec gotowania dodawano śmietanę, kiełbasę i jajka. W tym rejonie było to danie uniwersalne[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. Karczmiski barszcz biały - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Portal gov.pl, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi [dostęp 2019-09-19]  (pol.).
Na podstawie artykułu: "Barszcz biały z kiszonej kapusty" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy