Bergera koenigii


Bergera koenigii w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Liść

Bergera koenigiigatunek krzewu z rodziny rutowatych. Występuje w południowej Azji, na wyspie Cejlon, w Indiach.

Spis treści

Systematyka | edytuj kod

Gatunek ten zaliczany był do rodzaju Murraya pod nazwą Murraya koenigii (L.) Spreng. (polska nazwa: murraja Koeniga) lub do rodzaju Chalcas pod nazwą Chalcas koenigii (L.) Kurz[3]. Według nowszych ujęć taksonomicznych przeniesiony został do rodzaju Bergera i ma nazwę Bergera koenigii L.[3]

Zastosowanie | edytuj kod

Kulinaria (liść curry) | edytuj kod

Suszone liście curry

W Indiach roślina ta jest określana potocznie po angielsku jako curry leaf tree, gdyż jej liście są używane jako przyprawa (pod nazwą „liście curry[4]) i wbrew zbieżności nazw nie stanowią koniecznego składnika mieszanki przypraw curry. Liście curry często są składnikiem potrawy curry. Przyprawę można nabyć w postaci sproszkowanych lub całych liści. Ich nazwa (w hindi kari patta) pochodzi od tamilskiego słowa kar-ivep-illai, czyli „liście czarnego nimu”, samo słowo kari pochodzi w tym przypadku od tamilskiego karuppu „czarny”. Nazwa zaś potrawy i używanej doń mieszanki przypraw pochodzi zaś od tamilskiego słowa kari („warzywa”).

Roślina lecznicza | edytuj kod

Używanie liści curry może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi[5]. W lecznictwie ludowym liście używane są jako lek przeciw schorzeniom żołądka oraz jako środek wzmacniający.

Przypisy | edytuj kod

  1. Michael A.M.A. Ruggiero Michael A.M.A. i inni, A Higher Level Classification of All Living Organisms, „PLOS ONE”, 10 (4), 2015, e0119248, DOI10.1371/journal.pone.0119248, PMID25923521, PMCIDPMC4418965 [dostęp 2020-02-20]  (ang.).
  2. Peter F.P.F. Stevens Peter F.P.F., Angiosperm Phylogeny Website, Missouri Botanical Garden, 2001– [dostęp 2010-02-02]  (ang.).
  3. a b Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-03-10].
  4. Sapindales | plant order | Britannica.com, www.britannica.com [dostęp 2017-11-22]  (ang.).
  5. "Effect of Curry Leaf (Murraya koenigii) in Beef Sausage on Blood Cholesterol Level of Mice", J.K. Vidanarachchi, S.M.C. Himali, [w] "Proceedings of the Peradeniya University Research Sessions, Sri Lanka, Vol.12, Part I, 30", Nov. 2007.

Bibliografia | edytuj kod

  1. Bohumír. Hlava: Rośliny przyprawowe. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1983. ISBN 83-09-00456-7.
  2. Kuchnia XXI wieku, Muza S.A., W-wa, 2003, ​ISBN 83-7319-684-6
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Bergera koenigii" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy