Białka pełnowartościowe


Białka pełnowartościowe w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Białka pełnowartościowe (doborowe) – białka zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach oraz w odpowiednim wzajemnym stosunku (w przeciwieństwie do białek niepełnowartościowych, niedoborowych). Pełnowartościowe są białka zwierzęce[1] (bogate są w nie np. jajka, mięso, drób, ryby, ser i mleko) oraz niektóre białka roślinne[1] (np. zawarte w amarantusie[2] i komosie ryżowej[3], a także w algach np. chlorelli i spirulinie[4][5]).

Przypisy | edytuj kod

  1. a b W czym jest najwięcej białka - Top 10 produktów, onxl.pl, 25 lutego 2019 [dostęp 2020-07-27] .
  2. Amarantus – nadzieja dla świata. www.kuchnia-kuchnia.pl. [dostęp 2016-01-19].
  3. Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości i wartości odżywcze komosy ryżowej. poradnikzdrowie.pl. [dostęp 2016-04-12].
  4. Spirulina i chlorella – najbogatsze źródła pełnowartościowego białka. Onet Zdrowie. [dostęp 2016-04-12].
  5. Spirulina as a Protein Supplement that is highly digestable (ang.). spirulina.org.uk. [dostęp 2016-04-12].

Bibliografia | edytuj kod

  • Edward Bańkowski: Biochemia. Wrocław: Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner, 2005. ISBN 83-89581-10-8.
Na podstawie artykułu: "Białka pełnowartościowe" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy