Bielik afrykański


Bielik afrykański w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Bielik afrykański[4] (Haliaeetus vocifer) – gatunek dużego ptaka z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae). Ptak ten nie jest zagrożony wyginięciem. Nie wyróżnia się podgatunków[2][5].

Spis treści

Dane liczbowe | edytuj kod

  • Rozpiętość skrzydeł: samiec 1,9 m, samica 2,4 m
  • Masa ciała: samiec 2,25 kg, samica 3,4 kg
  • Długość życia: 12–15 lat
  • Liczba jaj: 1–3
  • Okres wysiadywania: 42–45 dni

Środowisko | edytuj kod

Środkowa i południowa Afryka. Bielik afrykański przebywa w pobliżu wody: blisko jezior, zapór oraz dużych rzek. Poluje także na brzegu morza, najczęściej w deltach rzek i zatokach, gdzie woda jest płytka. W miejscach, gdzie nie brakuje pożywienia i wysokich drzew, odpowiednich na założenie gniazda, spotyka się orły na brzegu co kilkaset metrów. Oboje partnerzy bronią swojego rewiru łowieckiego przez cały rok.

Tryb życia | edytuj kod

Żyje w parach. Jego łupem najczęściej padają ryby. Do ataku zazwyczaj rusza ze swojego punktu obserwacyjnego. Czasami podejmuje loty zwiadowcze nad wodą, ale rzadko oddala się od brzegu dalej niż na 50 m. Bielik zjada dziennie około 1,3 kg ryb. Orły te zjadają czasami padlinę.

Jajo

Rozmnażanie | edytuj kod

Na początku pory lęgowej nasila się nawoływanie, którym porozumiewają się samica i samiec. Drapieżniki te gniazda budują na wysokich drzewach. Każda para miewa 1–2 miejsca lęgowe. Jaja pojawiają się w gnieździe najczęściej pod koniec pory deszczowej. Wysiaduje je głównie samica. Samiec zajmuje się dostarczaniem pokarmu.

Status | edytuj kod

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uznaje bielika afrykańskiego za gatunek najmniejszej troski (LC – Least Concern) nieprzerwanie od 1988 roku. Trend liczebności populacji uznaje się za stabilny[3].

Bielik afrykański w kulturze | edytuj kod

Bielik afrykański stanowi podstawowy element godła państwowego Sudanu Południowego.

Przypisy | edytuj kod

  1. Haliaeetus vocifer, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b African Fish-eagle (Haliaeetus vocifer) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-03-24)].
  3. a b Haliaeetus vocifer. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  4. Systematyka i nazwa polska za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Plemię: Accipitrini Vigors, 1824 (Wersja: 2019-03-24). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-08-10].
  5. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Hoatzin, New World vultures, Secretarybird, raptors (ang.). IOC World Bird List (v10.2). [dostęp 2020-08-10].

Bibliografia | edytuj kod

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Bielik afrykański" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy