Boa dusiciel


Boa dusiciel w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Boa dusiciel w Aquazoo – Löbbecke Museum w Düsseldorfie

Boa dusiciel (Boa constrictor) – gatunek węża z rodziny dusicieli, jeden z przedstawicieli podrodziny boa.

Prawdopodobnie najbardziej znany z dusicieli, jego wizerunek został rozpowszechniony w literaturze i filmie. Mimo utrwalonej przez nie opinii nie stanowi zagrożenia dla człowieka. Jeden z częściej hodowanych węży w domowych terrariachpotrzebne źródło. Jest gatunkiem poważnie zagrożonym wyginięciem, niektóre podgatunki zostały prawie doszczętnie wytępione potrzebne źródło.

Spis treści

Opis | edytuj kod

Stosunkowo duży dusiciel o krępej budowie. Ciało osiąga największy obwód w okolicy połowy długości. Głowa niewielka, wyraźnie wyodrębniona, o trójkątnym kształcie, oczy niewielkie, charakterystyczna pionowa źrenica, tęczówka jasnożółta. Ubarwienie różni się nieco w zależności od podgatunku. Podstawowe tło – szare lub beżowe, po bokach ciała ciemniejsze, wzdłuż całego ciała przebiegają poprzecznie nieregularne pasy o barwie ciemnobrązowej, ceglastej czasem czarnej, otoczone żółtymi lub białymi obwódkami. Bliżej ogona pasy rozszerzają się i pod koniec zlewają, niekiedy przybierając tam barwę czerwoną. Po bokach ciała widoczne mniejsze brązowe lub czarne plamy o kształcie zbliżonym do rombów. Wzdłuż głowy przebiegają mniej lub bardziej wyraźne trzy ciemniejsze pasypotrzebne źródło.

Rozmiary
Dorasta, w zależności od podgatunku i populacji, do 3–4 metrów. Samice są zazwyczaj o 30–50 cm dłuższe od samców. Osobniki hodowane w niewoli bardzo rzadko osiągają długość 3,5 metra, najczęściej nie przekracza ona 2,5 m, co jest m.in. skutkiem częstego chowu wsobnego spokrewnionych osobnikówpotrzebne źródło.
Występowanie
Większa część Ameryki Środkowej i Południowej, od północnego Meksyku po środkową Argentynę.
Biotop
Tropikalne lasy równikowe, niektóre podgatunki żyją w nieco chłodniejszym i bardziej suchym klimacie. Prowadzi przeważnie naziemny tryb życia, jednak w poszukiwaniu pokarmu często wchodzi na drzewa. Za dnia większość czasu spędza w rozmaitych kryjówkach – jamach, pomiędzy korzeniami drzew itp. Często spotykany w okolicach zbiorników wodnych, wiele czasu spędza też w ich płytkich wodach.
Pokarm
W naturze poluje na niewielkie ssaki, ptaki, płazy, gady, a nawet ryby, w warunkach terraryjnych karmiony jest szczurami, chomikami, świnkami morskimi, królikami i kurczętami. Jak wszystkie dusiciele, ofiarę dusi, a następnie połyka w całości. Trawienie zajmuje kilka dni, czas ten wąż spędza w ukryciu.
Zachowanie
Wąż aktywny nocą (w terrarium zwykle ożywia się po zgaszeniu oświetlenia), dzień spędza w kryjówkach.

Niektóre podgatunki i ich zasięg | edytuj kod

  • Boa constrictor constrictor – boa czerwonoogonowy – Brazylia, Ekwador, Trynidad i Tobago
  • Boa constrictor imperator – boa cesarski – obszar od południowo-wschodniego Meksyku do północno-zachodniej Kolumbii[2]. Długość życia - ponad 20 lat[3]. Podnoszony przez część autorów do rangi odrębnego gatunku Boa imperator (tak np. Reynolds, Niemiller i Revell, 2014[4]; Reynolds i Henderson, 2018[2])
  • Boa constrictor occidentalis – boa argentyński – Argentyna, Paragwaj
  • Boa constrictor ortoni Peru
  • Boa constrictor amarali – boa krótkoogonowy – wschodnia Boliwia, południowa Brazylia
  • Boa constrictor melanogaster – boa czarnobrzuchy – Ekwador
  • Boa constrictor sabogae – wyspa Saboga. Klasyfikowany jako podgatunek gatunku Boa imperator przez Reynoldsa i Hendersona (2018)[2].
  • Boa constrictor nebulosa Dominika. Klasyfikowany jako odrębny gatunek Boa nebulosa przez Reynoldsa i Hendersona (2018)[2].
  • Boa constrictor sigma – wyspa Marias. Klasyfikowany jako odrębny gatunek Boa sigma przez Reynoldsa i Hendersona (2018)[2].
  • Boa constrictor orophias – wyspa Santa Lucia. Klasyfikowany jako odrębny gatunek Boa orophias przez Reynoldsa i Hendersona (2018)[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Boa constrictor, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b c d e f R. Graham Reynolds i Robert W. Henderson. Boas of the world (superfamily Booidae): A checklist with systematic, taxonomic, and conservation assessments. „Bulletin of the Museum of Comparative Zoology”. 162 (1), s. 1–58, 2018 (ang.). 
  3. Patricia Bartlett, Billy. Griswold, Richard D. Bartlett: Reptiles, amphibians, and invertebrates : an identification and care guid. Hauppauge, NY: Barron's, 2001, s. 3. ISBN 0-7641-1650-9.
  4. R. Graham Reynolds, Matthew L. Niemiller i Liam J. Revell. Toward a Tree-of-Life for the boas and pythons: Multilocus species-level phylogeny with unprecedented taxon sampling. „Molecular Phylogenetics and Evolution”. 71, s. 201–213, 2014. DOI: 10.1016/j.ympev.2013.11.011 (ang.). 

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Boa dusiciel" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy