Browar Bańskobystrzycki


Na mapach: 48°42′18,6″N 19°07′43,0″E/48,705167 19,128611

Banskobystrický pivovar w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Browar Bańskobystrzycki) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Banskobystrický pivovar (pl. Browar Bańskobystrzycki) - słowacki browar regionalny, mający swą siedzibę w mieście Bańska Bystrzyca.

Tradycja warzenia piwa w tym rejonie sięga XVI wieku - w 1524 król Ludwik II Jagiellończyk nadał miastu przywilej warzenia piwa pszenicznego (choć piwo produkowano tam już wcześniej). W XVII wieku nastąpił gwałtowny rozwój browarnictwa i działało ponad 80 browarów. Produkcja na skalę przemysłową ruszyła w II połowie XIX wieku - w 1871 roku w Bańskiej Bystrzycy stanął nowy miejski browar. Roczna produkcja wynosiła wtedy około 5 tys. hektolitrów (praktycznie wszelkie prace wykonywano w nim ręcznie) - piwa pod nazwą Banskobystrický Porter i Ležiak cieszyły się dobrą opinią i były eksportowane m.in. do Wiednia i Budapesztu.

Właścicielem browaru była rodzina Heritzów, od której w 1942 zakupił go Jan Beňusz i dokonał modernizacji, zwiększając produkcję do 20 tys. hektolitrów rocznie (z którego i tak jedynie 5% sprzedawano w samym mieście).

Po 1945 zakłady znacjonalizowano i w dalszym ciągu zwiększano możliwości produkcyjne. W 1968 rozpoczęto budowę nowego, współczesnego browaru, który rozpoczął działalność w roku 1971 pod nazwą Browar Urpin oraz zdolnością do wytwarzania 350 tys. hektolitrów piwa rocznie. Obecnie do jego historii nawiązuje spółka Banskobystrický pivovar, a.s., zawiązana w 2007, która dokonała poważnej rekonstrukcji przedsiębiorstwa.

Browar w Bańskiej Bystrzycy jest największym browarem regionalnym na Słowacji.

Produkty | edytuj kod

  • Urpiner 10° Classic - výčapné pivo svetlé, 4% obj. alkoholu,
  • Urpiner 11° Kaprál - ležiak výčapný polotmavý, 4,5% obj. alkoholu,
  • Urpiner 12° Premium - ležiak svetlý, 5% obj. alkoholu,
  • Urpiner 16° Exclusive - eksluzívny ležiak svetlý, 6,5% obj. alkoholu,
  • Urpiner 11° Dark - ležiak výčapný tmavý, 4,5 % obj. alkoholu
  • Urpiner Nealko - piwo bezalkoholowe do 0,5% obj. alkoholu,
  • Urpiner Radler - radler cytrynowy, 2,3 % obj. alkoholu,
  • Urpiner Cherry - o smaku wiśniowym, 2,3% obj. alkoholu,
  • Urpiner Red Organge - czerwone pomarańcze, 2,3 % obj. alkoholu,
  • Urpiner Mojito - o smaku mięty, 2,3 % obj. alkoholu,
  • Urpiner Radler Nealko - radler bezalkoholowy do 0,5 % obj. alkoholu,
  • Urpiner Cherry Nealko - do 0,5 % obj. alkoholu.

Nazwa piw pochodzi od wzgórza Urpín (510 m n.p.m.), znajdującego się na terenie Bańskiej Bystrzycy, niedaleko Starego Miasta. Jak wiele piw na Słowacji, sprzedawany był jedynie w butelkach oraz w kegach; od niedawna można też kupić produkty puszkowe (jedynie Urpiner 12° i Radler).

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Browar Bańskobystrzycki" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy