Banskobystrický pivovar w encyklopedii
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Browar Bańskobystrzycki) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwaniaBanskobystrický pivovar (pl. Browar Bańskobystrzycki) - słowacki browar regionalny, mający swą siedzibę w mieście Bańska Bystrzyca.
Tradycja warzenia piwa w tym rejonie sięga XVI wieku - w 1524 król Ludwik II Jagiellończyk nadał miastu przywilej warzenia piwa pszenicznego (choć piwo produkowano tam już wcześniej). W XVII wieku nastąpił gwałtowny rozwój browarnictwa i działało ponad 80 browarów. Produkcja na skalę przemysłową ruszyła w II połowie XIX wieku - w 1871 roku w Bańskiej Bystrzycy stanął nowy miejski browar. Roczna produkcja wynosiła wtedy około 5 tys. hektolitrów (praktycznie wszelkie prace wykonywano w nim ręcznie) - piwa pod nazwą Banskobystrický Porter i Ležiak cieszyły się dobrą opinią i były eksportowane m.in. do Wiednia i Budapesztu.
Właścicielem browaru była rodzina Heritzów, od której w 1942 zakupił go Jan Beňusz i dokonał modernizacji, zwiększając produkcję do 20 tys. hektolitrów rocznie (z którego i tak jedynie 5% sprzedawano w samym mieście).
Po 1945 zakłady znacjonalizowano i w dalszym ciągu zwiększano możliwości produkcyjne. W 1968 rozpoczęto budowę nowego, współczesnego browaru, który rozpoczął działalność w roku 1971 pod nazwą Browar Urpin oraz zdolnością do wytwarzania 350 tys. hektolitrów piwa rocznie. Obecnie do jego historii nawiązuje spółka Banskobystrický pivovar, a.s., zawiązana w 2007, która dokonała poważnej rekonstrukcji przedsiębiorstwa.
Browar w Bańskiej Bystrzycy jest największym browarem regionalnym na Słowacji.
Produkty | edytuj kod
- Urpiner 10° Classic - výčapné pivo svetlé, 4% obj. alkoholu,
- Urpiner 11° Kaprál - ležiak výčapný polotmavý, 4,5% obj. alkoholu,
- Urpiner 12° Premium - ležiak svetlý, 5% obj. alkoholu,
- Urpiner 16° Exclusive - eksluzívny ležiak svetlý, 6,5% obj. alkoholu,
- Urpiner 11° Dark - ležiak výčapný tmavý, 4,5 % obj. alkoholu
- Urpiner Nealko - piwo bezalkoholowe do 0,5% obj. alkoholu,
- Urpiner Radler - radler cytrynowy, 2,3 % obj. alkoholu,
- Urpiner Cherry - o smaku wiśniowym, 2,3% obj. alkoholu,
- Urpiner Red Organge - czerwone pomarańcze, 2,3 % obj. alkoholu,
- Urpiner Mojito - o smaku mięty, 2,3 % obj. alkoholu,
- Urpiner Radler Nealko - radler bezalkoholowy do 0,5 % obj. alkoholu,
- Urpiner Cherry Nealko - do 0,5 % obj. alkoholu.
Nazwa piw pochodzi od wzgórza Urpín (510 m n.p.m.), znajdującego się na terenie Bańskiej Bystrzycy, niedaleko Starego Miasta. Jak wiele piw na Słowacji, sprzedawany był jedynie w butelkach oraz w kegach; od niedawna można też kupić produkty puszkowe (jedynie Urpiner 12° i Radler).
Linki zewnętrzne | edytuj kod
OryginałEdytujHistoria i autorzy
