Browar restauracyjny


Browar restauracyjny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Grand Place w Brukseli Wieden Bräu w Wiedniu

Browar restauracyjny, minibrowar – rodzaj browaru, który łączy w sobie cechy niewielkiego rzemieślniczego zakładu piwowarskiego z lokalem gastronomicznym.

Spis treści

Historia | edytuj kod

Browary restauracyjne nawiązują do tradycji powszechnych w Europie od średniowiecza karczm i pubów, w których warzono piwo.

W XIX wieku w związku z rewolucją przemysłową lokale tego typu straciły rację bytu na rzecz znacznie bardziej wydajnych browarów przemysłowych. Ostały się jednak w niektórych krajach europejskich o bogatych tradycjach piwowarskich (Belgia, Niemcy, Wielka Brytania).

Renesans na browary restauracyjne nastąpił w drugiej połowie XX wieku. Modę na ich zakładanie rozpowszechnili Brytyjczycy, Niemcy i Amerykanie.

W Polsce po upadku komunizmu pierwszym browarem restauracyjnym był otwarty w 1992 roku Browar Spiż we Wrocławiu.

Charakterystyka | edytuj kod

Browar restauracyjny jest częścią restauracji, która w ramach usług gastronomicznych oferuje również wytworzone na miejscu piwo. Moce wytwórcze takiego zakładu nie przekraczają zwykle kilku tysięcy hektolitrów rocznie. Browar taki nie prowadzi zwykle dystrybucji swoich produktów poza posiadany lokal przyzakładowy lub powiązane z nim kluby, hotele, piwiarnie, restauracje.

Naczynia warzelni w minibrowarze są często wyeksponowane na głównej sali restauracji. Dzięki temu Zacieranie i gotowanie brzeczki odbywa się na oczach klientów. Fermentacja, leżakowanie i magazynowanie piwa ma miejsce natomiast na zapleczu, gdzie są wydzielone specjalne pomieszczenia na przechowywanie surowców, na zbiorniki i na agregaty chłodnicze.

Wytwarzane w tego typu browarze piwo jest zwykle niepasteryzowane i niefiltrowane. Bardzo często minibrowary serwują swoim klientom kilka różnych gatunków piwa, do którego przygotowywane są zestawy odpowiednich potraw, przystawek lub przekąsek.

Browary restauracyjne w Polsce | edytuj kod

Browar Spiż we Wrocławiu Browar Haust w Zielonej Górze  Osobny artykuł: Browary restauracyjne w Polsce.

Zobacz też | edytuj kod

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Browar restauracyjny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy