Browary w Polsce


Browary w Polsce w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii To jest najnowsza wersja przejrzana, która została oznaczona 17 lut 2021. Od tego czasu wykonano 1 zmianę, która oczekuje na przejrzenie. Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Browary w Polsce – lista browarów w Polsce. Stan na grudzień 2020 r. obejmuje 275 czynnych warzelni komercyjnych[1]. 18 browarów jest w posiadaniu 4 największych grup piwowarskich, których łączna produkcja wynosi ok. 90% rynku. Około 9 procent przypada na browary średnie/regionalne i 0,5–1% na najmniejsze browary rzemieślnicze i restauracyjne, które jednak ilościowo stanowią zdecydowaną większość[2].

Spis treści

Charakterystyka | edytuj kod

 Osobny artykuł: Piwo w Polsce.

W roku 1922 Polska miała najwięcej browarów w dotychczasowej historii – 243 – tę liczbę przekroczyła dopiero pod koniec 2 dekady XXI wieku. W roku 1925 władze państwowe zdecydowały się wprowadzić zakaz warzenia piwa zawierającego mniej niż 9% ekstraktu i znieść wszelkie ograniczenia dotyczące przerobu jęczmienia. W 1928 piwo warzyło 179 browarów, w roku 1931 – 184 browary, w 1932 – 173. W roku 1970 w Polsce było 97 browarów, w latach 1981–1990 browarów było 80, w latach 1993–1996 czynnych było ponad sto. Od roku 1996 liczba browarów systematycznie zmniejszała się, aż do roku 2010, kiedy to mieliśmy najmniej czynnych browarów (licząc od odzyskania niepodległości w roku 1918) – 64.

W 2011 roku w Polsce były czynne 73 zakłady piwowarskie. Wśród nich – 44 browary przemysłowe i rzemieślnicze oraz 29 browarów restauracyjnych. Na rynku istniały cztery duże koncentracje zakładów w ramach jednego przedsiębiorstwa zwane grupami piwowarskimi: Carlsberg Polska, Grupa Żywiec, Kompania Piwowarska i Van Pur. Największą z nich była Kompania Piwowarska, która posiadała trzy duże browary przemysłowe o łącznych mocach produkcyjnych wynoszących około 15 milionów hektolitrów piwa rocznie i mająca około 40% udziału w polskim rynku piwa. Rok 2013 był historycznym rokiem ponieważ otwarto aż 21 nowych browarów, a zlikwidowano tylko 3. Na koniec roku 2013 w Polsce było więc 97 browarów. W kolejnych latach nastąpił znaczny wzrost liczby browarów – w 2016 było ich już 210[3], a w 2018 – 318[4].

Rynek piwowarski w Polsce należy do najszybciej rozwijających się gałęzi gospodarki. Przyczyną tego jest sukcesywny wzrost spożycia piwa, zmiana preferencji konsumentów, którzy wybierają coraz częściej słabsze alkohole oraz podniesienie poziomu technologicznego, który jest obecnie jednym z najwyższych na świecie. Polska branża piwowarska co roku przechodzi dynamiczne zmiany. Bardzo często dochodzi do zamykania zakładów piwowarskich. Jednak w ich miejsce powstają nowe. Tendencją ostatnich kilku lat jest wzrost liczby browarów kontraktowych, rzemieślniczych i restauracyjnych w stosunku do zmniejszającej się liczby browarów przemysłowych.

Trzech największych producentów piwa w Polsce: Carlsberg Polska, Grupa Żywiec, Kompania Piwowarska zrzeszonych jest w Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. Kilkunastu z pozostałych wytwórców piwa w tym właścicieli browarów restauracyjnych skupia Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich – Polskie Piwo. Obie organizacje mają na celu m.in. reprezentowanie interesów ich członków wobec administracji państwowej oraz samorządowej.

Producenci piwa w Polsce mają obowiązek opłacania podatku akcyzowego (przeważnie prowadząc skład podatkowy), posiadania koncesji na sprzedaż wyrobów alkoholowych. Dodatkowo sprzedaż wyrobów piwowarskich obciążona jest 23% podatkiem VAT.

Grupy piwowarskie | edytuj kod

Poniżej wymienione są 4 największe grupy piwowarskie w Polsce, posiadające łącznie ok. 90% rynku piwa. Carlsberg, Kompania Piwowarska i Grupa Żywiec to międzynarodowe koncerny, jedynie Van Pur jest polską grupą piwowarską.

Carlsberg Polska | edytuj kod

Kompania Piwowarska | edytuj kod

Van Pur | edytuj kod

Grupa Żywiec | edytuj kod

Pozostałe browary stacjonarne | edytuj kod

Poniższa lista obejmuje wszystkie pozostałe warzelnie komercyjne w Polsce, w tym restauracyjne, rzemieślnicze, regionalne, uczelniane itp. Lista nie zawiera tzw. browarów kontraktowych.

Browary restauracyjne | edytuj kod

 Osobny artykuł: Browary restauracyjne w Polsce.

Galeria | edytuj kod

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. (Red.) Artur Grotha, Tomasz Syga, Tomasz Gebel: Browary w Polsce. Przewodnik. Kraków: Wydawnictwo IX, 2019. ISBN 978-83-953285-4-1.
  2. Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych przedstawiło pierwszy raport z działalności browarów w 2018 r.. Portalspożywczy.pl, 2019-07-03. [dostęp 2020-05-22].
  3. Rośnie liczba browarów w Polsce.
  4. Stand piwo kraftowe dla marki Leżajsk to pomyłka – Rynek – U producenta – Portal informacyjny Handelextra.pl, handelextra.pl [dostęp 2019-03-01]  (pol.).
  5. Browary Lubelskie zainwestowały ponad 33 mln złotych (pol.). portalspożywczy.pl, 2013-09-23. [dostęp 2013-10-15].

Bibliografia | edytuj kod

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Browary w Polsce" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy