Cacajao calvus


Uakari szkarłatny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Cacajao calvus) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Uakari szkarłatny (Cacajao calvus) nazywany również białym[4] lub łysym[5]ssak z rodziny Pitheciidae, z rzędu naczelnych.

Występowanie i biotop | edytuj kod

Obecny zasięg występowania gatunku obejmuje dorzecze górnej Amazonki na terenie zachodniej Brazylii i wschodniego Peru.

Charakterystyka ogólna | edytuj kod

Wygląd | edytuj kod

Tryb życia | edytuj kod

Żyją w stadach złożonych zwykle z 10-30, a czasem nawet 100 osobników. Żywią się owocami, liśćmi, nektarem i niektórymi owadami. Samica rodzi jedno młode.

Zagrożenia i ochrona | edytuj kod

W Czerwonej księdze gatunków zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów został zaliczony do kategorii VU (vulnerable)[6].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Integrated Taxonomic Information System: ITIS (ang.). [dostęp 6 września 2007].
  2. a b c Systematyka i nazwy polskie za: Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 40-42. ISBN 978-83-88147-15-9.
  3. Cacajao calvus[1]. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  4. Zwierzęta : encyklopedia ilustrowana. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2005, s. 108. ISBN 83-01-14344-4.
  5. Zwierzęta — gatunki zagrożone wytępieniem, [w:] Encyklopedia PWN [online] [dostęp 2008-05-15] .
  6. Cacajao calvus, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online] [dostęp 2008-12-01]  (ang.).

Bibliografia | edytuj kod

  1. Felton-Church, A. 2001.: "Cacajao calvus" (On-line), Animal Diversity Web. (ang.). [dostęp 6 września 2007].
Na podstawie artykułu: "Cacajao calvus" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy