Cacajao melanocephalus


Uakari czarnogłowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Cacajao melanocephalus) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Uakari czarnogłowy[1] (Cacajao melanocephalus) – gatunek małpy z rodziny sakowatych[1].

Spis treści

Występowanie | edytuj kod

Zwierzę zamieszkuje Amazonię (Brazylię, Kolumbię i Wenezuelę). Od południa zasięg ten ograniczają brazylijskie rzeki Solimões i Japurá, na północy kolumbijska rzeka Guaviari i brazylijska rzeka Nigro, na zachodzie kolumbijskie góry Apaporis i La Macarena. W 2008 zasugerowano, by włączyć w to obszar pomiędzy Canal Cassiquiari na północy i wenezuelską rzeką Orinoko[3].

Zasiedla zwłaszcza lasy okresowo zalewane, większość czasu spędzając w koronach drzew. W okresach, gdy dno lasów nie jest zalane, schodzi, by żywić się kiełkującą roślinnością. Nie stwierdza się go w lasach wtórnych[3].

Uakari czarnogłowy żyje w grupach liczących do 100 osobników, jednak zwykle liczą one tylko od 5 do 40 zwierząt. W czasie niedostatku owoców maleją one i spotyka się 1-10 małp. Prawdopodobnie więc liczebność grupy skorelowana jest z dostępnością pokarmu[3].

Pożywienie | edytuj kod

Spożywa głównie owoce, w tym miąższ, ale także liście i drobne stawonogi[3].

Status | edytuj kod

Nie istnieją precyzyjne dane dotyczące liczebności gatunku. Zdaje się on obfity w czasie dużej dostępności owoców w okresowo zalewanych lasach igapo. Gęstość osobników szacuje się na 4,15 osobników km², a podczas obfitości pokarmu aż 12.[3]

Populacja wydaje się stabilna[3].

Główne zagrożenia to strata środowiska przez rolnictwo i osadnictwo w części obszaru występowania, a także polowania dla zdobycia mięsa lub przynęty, co okazjonalnie zdarza się w Brazylii. Potencjalne zagrożenie to także zmiana klimatu, która może uszczuplić obszar specyficznych lasów zajmowanych przez te małpy. Poza tym duża część gatunków roślin spożywanych przez te ssaki znajduje zastosowanie w przemyśle[3].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d e f Systematyka i nazwy polskie za: Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 40-42. ISBN 978-83-88147-15-9.
  2. Cacajao melanocephalus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  3. a b c d e f g h Cacajao melanocephalus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).

Linki zewnętrzne | edytuj kod

zdjęcie

Na podstawie artykułu: "Cacajao melanocephalus" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy