Calvados (napój alkoholowy)


Calvados (napój alkoholowy) w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Calvados Destylarnia calvadosu AOC calvados

Calvados – wytrawny winiak francuski, charakteryzujący się wytrawnym smakiem owocowym (jabłkowym) i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Wyrabiany jest głównie w departamencie Calvados w Normandii poprzez destylację cydru.

Spis treści

Nazwa | edytuj kod

Nazwa calvados (będąca pochodną nazwy departamentu), podobnie jak nazwy koniak i armagnac, jest prawnie zastrzeżona, dostępna tylko dla produktów z Normandii, dlatego też produkowane np. w Polsce wypalanki jabłkowe noszą nazwy wódek w typie calvadosu. Do najbardziej popularnych należą wódki „Złota jesień” i „Złota reneta”[potrzebny przypis], będące mieszankami destylatu jabłecznego ze spirytusem zbożowym lub ziemniaczanym.

Właściwości | edytuj kod

Stary, odleżakowany calvados jest ceniony we Francji na równi z koniakiem i traktowany jako lekarstwo na trawienie i pobudzenie apetytu.

Calvados w kulturze | edytuj kod

Był to ulubiony napój głównych bohaterów (Joanny i Ravica) książki Łuk Triumfalny autorstwa Remarque’a. Piosenka Wojciecha Młynarskiego Bohaterowie Remarqua zawiera fragment:

W repertuarze Kasi Klich jest utwór pt. „Calvados”

Nawiązanie do trunku znajduje się w grze Brothers in Arms: Road to Hill 30. Podczas misji Ripe Pickings na terenie Normandii, oddział gracza przejmuje składzik z butelkami calvados, o czym informuje podpułkownik Cole[1].

W jednym odcinku „Świat według Ludwiczka” (Swiąteczny Obiad) Andy Anderson oferuje Calvados do czekających w kuchni osób.

Przypisy | edytuj kod

  1. Ripe Pickings, „Brother in Arms Wiki” [dostęp 2017-12-28]  (ang.).
Na podstawie artykułu: "Calvados (napój alkoholowy)" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy