Carac


Carac w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Carac – niewielkich rozmiarów szwajcarski wypiek przygotowywany z kruchego ciasta, czekolady, śmietany i zielonego lukru[1].

Jest szczególnie popularny we francuskojęzycznej części kraju. Chociaż większość tych wypieków jest przygotowywana w małych rozmiarach, to można je również powiększyć na świąteczne spotkania, kiedy to podaje się je w plasterkach, tak jak zwykłe ciasta lub ciastka[1].

Pochodzenie karaku jest słabo poznane, ale wiadomo, że ciasto to było dostępne na początku XX wieku[1]. Ciastko rzadko wyrabiano w domu, było natomiast popularne w cukierniach. Po II wojnie światowej wypiek pojawia się po raz pierwszy w technicznych podręcznikach cukierniczych dla studentów i profesjonalistów[2]. Obecnie jest powszechnie dostępny w szwajcarskich cukierniach, gdzie z uwagi na atrakcyjny wygląd zewnętrzny, stanowi element dekoracyjny witryn[3].

Nazwa carac jest fonetycznie związana z wysokiej jakości gatunkiem kakao[1] produkowanym w Wenezueli, której stolicą jest Caracas[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d Carac | Traditional Sweet Pastry From Switzerland | TasteAtlas, www.tasteatlas.com [dostęp 2020-12-28] .
  2. a b Carac, Helvetic Kitchen [dostęp 2020-12-29]  (ang.).
  3. VeraV. Abitbol VeraV., Switzerland: Carac, 196 flavors, 20 czerwca 2013 [dostęp 2020-12-29]  (ang.).
Na podstawie artykułu: "Carac" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy